Събраният нос на виното и какво значи това?


Bonterra, Zinfandel, Калифорния, Мендочино, САЩ, 2010

BONTERRA2009ZINFANDEL

За това вино един тактичен винен критик би се изразил „събран нос“ – това просто значи, че когато го помиришете, няма да ви отнесе главата от ароматни ефекти, а виното се разкрива постепенно. Е, на това вино му е толкова събран носа, че чак никакъв го няма. Етикетът обещава зрели череши (хмм, може би) и малини (никакви ги няма), но след т. нар. „събран нос“ виното си се развива съвсем достойно. Завладяващи аромати на карамфил (подправката де) и плътни великолепни тонове на зряла слива, ванилия и даже шоколад.

Bonterra е изба, произвеждаща органични вина и може би трябва да бъдем по-благосклонни. Все пак са се посветили не само на производството на вино, но и на запазването на всякакви растителни и животински видове, обитаващи лозята им. Опазват даже и осите. Сериозно. Пише го на сайта им.

Вкусът, слава богу не е никак събран – плодовите тонове от аромата, плавно преминават и се засилват във вкуса. Нежно и обло, но без да натежава. Цялата свежест очаквана от един зинфандел си е тук.

Заслужава ли си? Не съм сигурна, че ще го повторя.

One thought on “Събраният нос на виното и какво значи това?

  1. Pingback: Как да комбинираме вино и вегетарианска храна | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s