Видове винени сноби и как да се справяме с тях


Ако се интересувате от вино, все някога ще попаднете и на винена дегустация, фестивал или друго събитие. Там ще срещнете много приятни хора с интереси сходни на вашите, ще намерите много нови приятели и със сигурност ще си прекарате страхотно. Бъдете готови обаче, да се срещнете и със странната порода на винените сноби. Ето кратки указания как да се справите с тях:

1. Всезнайкото – говори високо, независимо дали е събрал публика около себе си или не. Освен това говори предимно глупости, но за това пък с апломб. Може да ви развали удоволствието, като непрекъснато се опитва да натрапва мнението си и да ви съветва.

Работеща тактика: Игнориране. Ще ви бъде много забавно да гледате, как отчаяно се стреми да привлече вниманието ви. При много тежки случаи може да се стигне и до изказване на възмущение “Кой е пък този, дето си позволява да не ми обръща внимание, бе…” Оставете го и продължете нататък.

Как да изглеждаме като винен експерт без въобще да разбираме от вино

2. Дамата с достъп до тайни дегустации – тази дама е много елитна, най-вече в собствените си очи, но все пак много… Тя ще ви разкаже снизходително за вината, които е опитвала по света и у нас и о…ужас, ама как може да не сте ги чували…а онзи ресторант в Сан Франциско? И него не? Е, как може, какъв винен любител сте вие?

Изпитана тактика: Измислете си вино и я попитайте, дали е опитвала онова … как беше …южноафриканско каберне…казва се…(хайде де кой беше последния филм който гледахте? Гетсби? става), а да, казва се Нелсън Гетс. Дали го е опитвала? Разбира се, а вие не сте ли? Ако не можете да сдържите смеха си, престорете се че много съсредоточено помирисвате виното си.

3. Виненият мърморко – знаете го, непрекъснато мърмори, че няма достатъчно хубави вина подхвърля, фрази от рода на “Това не е точно каквото аз търся в моето вино” и така…Понякога си мисля, че аз най-много се доближавам до този тип. Е, надявам се да съм го преодоляла.

Работеща тактика: Проявете съчувствие, човекът има нужда от внимание. Пийте си виното и го оставете да си мърмори.

4. Залагащият капани – най-любезно ще ви поднесе чашата си, към вас с невинната реплика „Виж какво вино“ . Внимавайте това е капан. Каквото и мнение да изразите, той ще изкаже шумно и възмутено точно обратното.

Работеща тактика: Попитайте пръв „А ти какво мислиш за виното?“. Шах и мат. Насладете се на моментното объркване в очите му.

И накрая един бонус – този герой не е винен сноб, а точно обратното.

Виненият хулиган – за него винените профита казват, че “чува” вината. И наистина е така, ще го намерите към края на дегустацията, когато повечето хора си тръгват с клатушкаща се походка, а той ще е, все още, в добра кондиция. Обикновено опитва всичко наред и не се съобразява с такива дребнави неща, като първо бели, после червени вина. Има си и гениалното оправдание “Аз пия професионално”.

Работеща тактика: Прикрепете се към него и изпийте всичко.

8 коментара за “Видове винени сноби и как да се справяме с тях

 1. Гери Л.

  Определено ме усмихна тази публикация, много ми беше интересно. Шарен свят, явно и сред вината го откирваме.
  И блогът/блогчето ти (както ти харесва) определено е като fresh cut of live – ще минавам честичко.
  Сърдечни поздрави, Мими! 🙂

 2. Pingback: 10 причини да пием розе | Fresh Cuts of Live

 3. Pingback: Моите находки от Winebox Portfolio Tastin | Fresh Cuts of Life

 4. Pingback: Как да изглеждаме като винен експерт, без въобще да разбираме от вино | Fresh Cuts of Life

 5. Pingback: Голямата австрийска дегустация 2015 – впечатления | Fresh Cuts of Life

 6. peregrino

  I enjoyed reading this note so much LOL !! … i just hope I am not one of those wine snobs LOL … in any case .. I will make up my own wine .. say amazing tempranillo .. called Dolor y Glora .. (my last movie ) 🙂 .. Cheers ! Наздраве!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.