Ризлингът у дома си – Мозел


Ризлинг, Dr. L Мозел, Германия, 2011 г. 12%, производител Loosen Bros. 18лв. от Casavino

Tова лято, изглежда, че ризлинг е моето винo. Въртя, суча и все това избирам. Всъщност е много интересно да разбера как се проявява на различите места и климати – все пак, това е един от световните бели винени сортове, някои дори го наричат Кралят. Шардонето (другият претендент за крал) по скоро изразява личността на този, който прави виното, то е толкова добре приспособимо, че е почти като канава върху която енологоът рисува с технологии и процеси. Ризлингът обаче, има много отличителен характер и въпреки че варира според това къде е отглеждано гроздето, винаги  изразява характера на тероара.

Dr-Loosen-Dr-L-Riesling-2011

Този път си харесах от Германия. От която и област да идват немските ризлинги са с фини аромати и елегантно тяло, но сочно тяло. Това е заради стабилната киселинна структура, която тези вина имат.

И така… ризлинг от Мозел. Долината на Мозел е е родното му място и от там идват много фини и нежни вина. Производителят Loosen Bros. въобще не са случайни.  Известни са с едни от най-добрите ризлинги в света. Е, този Dr. L не е чак от този калибър, но въпреки това си е съвсем приличен. В него си личи стила на братята.

Наситен сламест цвят.

Аромат: мед, не знам защо ми беше толкова трудно да го идентифицирам, бели цветя, праскова, лайм. Много типичен и сортов аромат. Ако отворите някой учебник за енолози, ще прочетете почти същите характеристики.

Вкус: много събрано, добра структура, опитомена киселинност, средно дълъг послевкус. Изглежда съм си изградила представа, че германските ризлинги са сладки. Този не е. всъщност е съвсем свежо, елегантно и някак си обло, сочно и плътничко. Всичко, което унгарският ризлинг обещаваше да е, но не беше.

1 riesling dr

Advertisements

3 thoughts on “Ризлингът у дома си – Мозел

  1. Pingback: Как да комбинираме вино и вегетарианска храна | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Вино за начинаещи: Минералните аромати във виното | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.