Две много важни правила при дегустирането на вино


2 wine glassПреди да започна да се занимавам с вино аз също си мислех, че  всички вина имат горе-долу еднакъв вкус. В крайна сметка виното си е вино. Нещата се промениха драстично, когато се заразих от винения вирус и започнах да дегустирам вина. Знам, че някои от вас ще кажат “Какво пък толкова има в това дегустиране и аз мога да го правя. Всъщност, правя го всеки пък когато пия.” Да знаете, че до голяма степен имате право. Всеки, който има нос, вкусови рецептори и мозък, има всички данни да стане дегустатор на вино. Да имате данни е едно, но да знаете как да го направите и да го прилагате на практика е съвсем друго. И много по-забавно. Тук май е време да си сипя една чаша вино, защото нещата стават сериозни. Ще ви запозная с двете най-важни правила за дегустиране на вино.

Всеки ден пием и ядем най-различни неща и стотици вкусове минават през устата ни. При виното, пиенето и дегустирането не са точно синоними, въпреки че са си близки. Виното е по-сложно от останалите напитки, в една глътка има много повече вкусове. Повечето вина имат най-различни аромати (често, някои от тях са едва доловими) и предизвикват различни усещания. Например мекота и острота едновременно. Объркващо, нали. Но в това е магията на виното.

Разбира се, можете просто да си пиете виното, без да се задълбочавате, както си пиете кока кола. Няма нищо грешно в това. Само че, така пропускате много от онова, за което  всъщност сте си платили. Когато дегустирате виното ще откриете много повече нюанси. Освен това и ще се забавлявате повече, особено ако сте с приятели. Един от моите приятели упорито открива месо в пино ноара, докато всички останали откриваме просто малини.

И така колкото по-бавно и внимателно отпивате виното, толкова повече то ще ви се разкрие. Понякога, виното е срамежливо божество.

Най-после стигаме до двете много важни правила за дегустиране на виното:

1. Пийте бавно

2. Внимавайте

Още няколко препоръки:

1. Бъдете смели – опитвайте всякакви вина.

2. Не си слагайте парфюм, той ще се смеси с аромата на виното.

3. Бъдете реалист – ако около вас има силни миризми на храни, не се напрягайте да усетите аромата на виното.  Много често пия чаша вино докато готвя (все пак и аз съм човек) и съм забелязала, че ми трябва да се отдалеча на няколко метра, за да усетя аромата на виното. Но не и до къкрещата тенджера.

4. Сухи тренировки – опитайте се да уловите аромата на всяка съставка, с която готвите; на пресни плодове и зеленчуци, когато ги режете; тренирайте с различни миризми – кожа, мокрото ви куче, мокра пръст след дъжд, боя за обувки. Напълнете мозъчната си база данни с различни миризми. Ще ви потрябват.

5. Експериментирайте с различни техники за помирисване – кратки бързи вдишвания, или едно дълбоко вдишване, вдишване през различните ноздри. Това, което работи най-добре при мен са няколко фини вдишвания.

7 коментара за “Две много важни правила при дегустирането на вино

 1. Гери Л.

  Това определено ми хареса и ми беше страшно полезно. Определено ще се пробвам, когато опитам вино. Благодаря, Мими, наистина е много добре поднесена информацията.
  Прекрасен ден! 🙂

 2. Дони

  Забавно поднесена информация, която не натоварва..,само техническите грешки да пооправиш , че те са доста

  1. fresh cuts of live Автор

   Благодаря за добрите думи. Опитвам се да пиша за вино, но без претенции, а така както бихме си говорили ако седяхме на чаша вино. Оправям периодично каквото виждам, но има още доста работа, прав си.

 3. Vihren Velkov

  Можем доста да си поговорим на тази тема и ще се радвам ако има повече хора който да разбират че пиенето на и окачествяването му не е лесна работа,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.