Любов от първа глътка


Совиньон блан Gran Devocion, Vina Maipo, Chlly, 2011,производител Concha y Toro,  25 лв. от Vinelo

Цвят: Светло жълт, със сивкави отблясъци, много сортов, точно като

совиньон блан, чилипо учебник. Аромат: Много зелено и тревисто, леки минерални нюанси, следва зелен грах, папрат. Не е чак зеленчуково – някои совиньони имат аромат на прясно отрязана зелена чушка. Тук не са прекалили, все пак зелените чушки са за салата, не за вино. Слава богу, че тази винена мода отмина. На финала се разкрива и грейпфрут, но чак  когато виното се стопли леко в чашата.

Вкус: свежо, но и плътно някак си. Ако се увлечете в разговор с приятели, не се тревожете, някои вина когато се стоплят леко губят от свежестта си, това не е от тях. Вкусът му се уплътнява и грейпфрута се подчертава, но виното не губи от качествата си. Е, не го оставяйте да се стопли съвсем, совиньоните се държат по-добре при ниски температури.

Почти цяло лято пих ризлинг и може би заради различния сорт и стил, но се влюбих в това вино. От първата глътка. Совиньоните най-общо ( с някой любопитни изключения) са в два стила : плодово-цитросови, великолепни, мощни и вибриращи,, заглушаващи всичко вина. много от познатите ми са казвали за тях : “Ммм, тежко вино.” Няма нищо тежко във бяло вино без дъб с 12% алкохол, но разбирам, че искат да кажат: “ Вино което ти отнася главата с мощния си аромат, от което просто спираш да мислиш.”  Справка – почти всеки новозеландски совиньон блан. Втория вид – тревисти, по – събрани, интригуващо минерални, можете да асоциирате с папрат, мокър камък, смачкани зелени листа, и ако производителят малко се е изхвърлил зелена чушка и дори млад зелен грах. Ако ви интересува българските вина са предимно в жълто-плодовия стил (отново с изключения разбира се). Имам различни периоди, клоня ту към единия, ту към другия вид. Това вино е от втория вид, наистина е много тревисто. За чилийските совиньони си спомням, че имат интригуваща минералност, почти като море, морски черупки и така… А , това е тревисто, по-малко минерално, но пък  изненадващо и очарователно. Толкова е освобождаващо да се влюбиш във вино. И толкова е задължаващо, когато си влюбена в мъж.

a111

Advertisements

4 thoughts on “Любов от първа глътка

  1. Pingback: Как да комбинираме вино и вегетарианска храна | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Вино за начинаещи: Минералните аромати във виното | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – тялото на виното | Fresh Cuts of Life

  4. Pingback: Как да се науча да дегустирам – киселините | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.