Френската работа – шардоне от Mâcon-Lugny


Mâcon-Lugny, шардоне, производител Louis Jadot, от забравих къде

7767Много хора харесват шардоне, а добро шардоне от Бургундия, на прилична цена е шанс, който не трябва да се пропуска. Дори и да не обичате този сорт, то поне за обща култура си заслужава да опитате. И ето, не устоях на изкушението.

Цвят: наситен сламест жълт

Аромат: зряла жълта ябълка, праскова, малко минерали и оттенък на мед

Вкус: много приятно отразява ароматите. Много приятна свежест, но и достатъчно обло, много приятно копринено усещане на небцето. Има доста пищни шардонета, това е много елегантно, сортови аромати, но без да се натрапва излишно. Въпреки това подплатено с цялата мощ на сорта си.

На масата

Виното не е прекалено плодово и има много добра структура, мястото му е по-скоро на масата с подходяща храна, отколкото като аперитив. Доста гъвкаво е за комбинации с храна – печено пиле със зелени подправки, киш или риба, са много подходящи, но понася добре и по-смели комбинации. Аз го поднесох с яхния от свинско, моркови, лук и целина – една от най-вкусните комбинации, поне според мен.

Какво е Maçon-Lugny

mapПо принцип да се намери бяло бургундско вино на добра цена не е лесна работа. Но не е невъзможно. Maçon е регион в южната част на Бургундия, в който се произвеждат предимно бели вина от сорта шардоне. Разбира се произвеждат се и червени, но нека го кажем така – белите владеят ситуацията. Някои от селата в Maçon имат право да сложат името си на етикета и Lugny е едно от тях. Всъщност най-известното от тях. По отношение на винификацията шардонетата от Maçon не виждат никакъв, ама никакъв дъб по време на целия процес. Няма отлежаване в барели, ферментация в контакт с дъб, нищо такова. Ако сте ценител на българските шардонета, които по правило сякаш са с дъб в различни дози (от елегантни нотки до дъбени чудовища) това ще ви се стори много по-свежо и леко.

Наздраве!

 macon lugni

Advertisements

2 thoughts on “Френската работа – шардоне от Mâcon-Lugny

  1. m4nja

    уф, уф, уф! имах си и аз едно любимо бургундско, ама червено, от Mâcon. беше голяма работа. това шардоне само съм го виждал, но винаги съм го пидминавал, щото бялото не ми е любимо, ама щом го препоръчваш, може да го пробвам.
    =)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s