Дегустация на вината на Villa Maria


В петък 13-ти, не беше фатална дата за мен. Напротив, имах удоволствието да присъствам на едно много приятно винено събитие – Дегустация на вината на Новозеландската изба Villa Maria. Вината ни бяха представени от главния технолог Алистър Малинг. Събитието, прекрасно организирано от Proftrade, ми даде възможност да се видя със стари приятели, също любители на вино и да се среща с някои от водещите експерти в областта.

Вината на Villa Maria са обединени в 5 линии и ние опитахме вина от повечето от тях. Ето и самите вина:

арнеис, дегустация, нова зеландия, villa mariaArneis PRIVAT BIN 2012- това е италиански сорт и ми беше много интересно как се проявява в Н. Зеландия. Ето как – сламесто жълт полиран цвят. Силен ароматен нос на цитрус, нещо като бадеми може би, медени тонове и сочен бял плод. Плътно и щедро вино, щях да кажа южно, но в случая на Н. Зеландия е обратното. Има по-стегнато тяло и е по-ароматно от италианските му събратя, които съм опитвала. Алистър сподели, че това се дължи на климатът там – подсилвал ароматите.

В този момент до мен седна младеж обилно полят с парфюм и вината малко ми се изгубиха. Просто тази смес от ванилия, нещо като мускус, нещо леко животинско … бе, не му е лош парфюма…добре де, този пост все пак е за вино, да се върна на основната тема.

ризлинг, дегустация, нова зеландия, вила марияRiesling PRIVATE BIN 2011 – светъл сламест цвят, затворен нос, доста по-скромно начало от предишното. Отпивам. Цитрус, бели цветя, мед, разбира се. Има много приятна остатъчна сладост. Алистър кажа, че се дължала на прекъсната ферментация. Много приятно за пиене, едно от онези вина, които като ги отвориш и не забелязваш как свършва бутилката. Има си стройно, стегнато тяло (киселините нали знаете) и въпреки сладостта си, накрая финала е сух. Това е, което ще ви кара да отпивате пак.

Идва ред на любимите ми совиньон блани (не знам дали така се казва в множествено число).

совиньон блан, нова зеландия, дегустация, вила марияSauvignon Blan PRIVATE BIN 2013 –  тревисто, много тревисто, зелена чушка и смачкани листа. Ако се чудите, да мачкала съм листа, за да разбера как миришат. Алистър казва смачкани листа на домати, възможно е (не, не съм мачкала листа на домати). И нито грам тебешир, слава богу, въпреки, че главният технолог твърдеше обратното. От къде идват тези характеристики? Ето какво ни разказа главния технолог – от лозята върху плитки и тънки почви, покрай река совиньонът придобива тревисти нотки; от по-богати глинести почви совиньонът придобива аромати на тропически плодове, манго, маракуя…. “Това, което искахме да постигнем е многопластово и вълнуващо вино” – сподели Алистър. Получило ви се е.

Sovignon Blanc SINGLE VINEYARD 2012 – това е леко соленовато, с аспарагус, бейби грах. Това е стилът, който европейците обожават, а пък американците и австралийците мразят. Е, дали е чак така, не знам, но определено е вино, което или ще обикнеш или ще намразиш.

Говорим си с Ванилията до мен: “Едното е с много чушка, а пък другото…” Да, да….мускус и ванилия, леле….завирам си носа в чашата и се опитвам да се съсредоточа.

пино ноар, нова зеландия, дегустация, villa mariaPinot Noir PRIVATE BIN 2011 – Бургундия е наистина домът на Пино ноара, но Новозеландските Пино ноари, са толкова добри и толкова известни, че тази страна е втория им дом. А това е от вината, които ти отнасят главата с аромата си. Ето на какво, винените експерти му казват “силна атака на нос”. Червените череши, малини, такива работи, типични за Пино ноарите от Малбъро. Много сортово, чисто, жизнено вино. Има лека пикантност на финала. 5% от виното е отлежавало в нови дъбови бъчви, та затова.

Pinot Noir CELLAR SELECTION 2010 – много зрели, червени череши, сливи…много по-комплексно и дълбоко вино. Пак има типичните киселини, като предишното, но е по-зряло. въпреки зрелостта и дълбочината и т.н. това си е едно типично новозеландско пино – интригуващо, вълнуващо, своенравно, въобще не е някое, което ще ви се лигави и ще иска да ви се хареса на всяка цена. Трябва и вие да се постараете. Все още говоря за вино, или поне така мисля…

Merlot&Cabernet Sauvignon PRIVATE BIN 2009 – създадено е от лозе, върху бивше речно корито. По този начин гроздето се предпазва от студа и може да узрее добре. Самото вино е бленд традиционен за Бордо, но като стил е смес между стар и нов свят. Аромат – целия нов свят: зрели череши, сливи, сушени билки и дори плодов кейк. Вкус – зърнисто, леко сухо, въобще Бордо.

Ето, така си прекарах петък 13-ти. Не беше фатално зле. Пожелаваме си с ваниления винолюбител приятна вечер и аз се прибирам у дома. Случайно или не, имам половин бутилка Пино ноар на Villa Maria. Отварям я и довършвам, какво да правя…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.