Вертикална дегустация на вината Don Melchor от Concha y Toro


Имах шанса да присъствам на дегустация от вид, който само бях чувала – вертикална. Известни са най-различни методи за дегустиране, но хоризонталната и вертикалната са най-популярните. Хоризонтална е дегустацията на например пет вида каберне, които са от от една и съща година, но от различни изби. Много е интересно защото веднага разбирате как се проявява сортът при различни типове почви, технологии и така…При вертикалната дегустация всяко каберне ще бъде от различна година, но всички от една изба.

дегустация, каберне совиньон, Don MelchorТази, на която присъствах, организирана от Бибендум, беше на вината Don Melchor от Чилийския винен гигант Concha y Toro. Те произвеждат много и различни линии вина, някои тях са много популярни и в България. Sendero и Frontera, които можете да намерите почти навсякъде са как да кажа…входното ниво. Casillero Del Diablo е примиум серия, също можете да ги намерите лесно. А сега вече имаме и иконичните им вина от мегаултрапремиум серията Don Melchor. Всички те са само Каберне совиньон. Ето как ги видях аз:

Don Melchor 2008 – красив рубинен цвят, много червени плодове, като червени череши, подправки (може би черен пипер) и заклевам се, печена червена чушка. Фино стои на небцето, стегнато обаче, има си киселинки, и леко драскащи танини, като пясък. Според чилийските стандарти, това вино може да отлежава поне още 10 години. А, главния сомелиер на избата обеща, че до тогава танините ще са значително по-меки.

Don Melchor 2006 – пак червени плодове, но по-зрели, пак череши, но си представете черни, напращели череши, мента, кедър. Много по-дълбоко и много пластово. Отпиваш, преглъщаш ментата се скрива, помирисваш и се показва пак, надявам се да описвам добре игривостта му. Киселините и танините пак са си там, но по-омекотени.

Don Melchor 2003 – много интересен свеж, зелен нюанс, нещо като сушени билки. Ако случайно се питате дали има червен плод, има разбира се, все пак това си е каберне. Но този път си представете боровинки, сладки и плътни. Много опитомени танини, мекички и нежни. Вече не драскат по езика, а само поддържат структурата. Не знам дали има такъв израз за вино :-), мока, йод, такива работи.

Don Melchor 1991 – цветът вече се променя осезаемо и придобива гранатов оттенък. Удивителното за мен е, че това вино е на повече от 20 години и продължава да има чудесна структура и тяло. Това е, как да кажа на човешки език, няма да ви се лигави в устата, или да го чувствате уморено. Има вид на младо вино. Ето в това се превръщат зърнистите танини след 20 години. Аромат – чаени листа, ликьор, стафиди.

Don Melchor 1990 – не помня да съм опитвала толкова старо вино. Или може би трябва да кажа зряло, да не го обидя :-). Тук навлизам в територия, която не ми е много позната – плодовият аромат изчезва и виното придобива тъй нареченият бутилков аромат. Мда, интригуващи и доста по-трудно определими – кутия от пури, отново йод, ликорис.

Don Melchor 1989 – много запазен свеж цвят, тяло със зрели и сочни танини. Аромати на сок от нар или нещо подобно, трудно ми е да го определя, тютюн, черен шоколад.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s