Кръвта на Юпитер


Rubio, Tuscany, San Polo, 2009, 24 лв. от Vinello

Избирането на вино, е голяма част от удоволствието. Харесва ми да  обикалям покрай рафтовете и да разглеждам вината. Днес отидох във Gran Food на Съборна. Tам имат интересни италиански вина, които не винаги могат да се намерят в други магазини. Проблемът е , че не знам точно какво вино ми се пие.

Зяпам рафтовете и се сещам, че отскоро имам едно разкошно приложение Vivino. С него сканираш етикета и разбираш, как другите потребители са го оценили, както и средната цена, за която го купуват. Само че, точно в този магазин сканирането не е съвсем разрешено. Защо ли? Спирам се на Ламбруско, очарователно бълбукащо вино (а, по-точно е червено, полусладко (38г/л), ниско алкохолно и леко газирано). Сканирам го все пак, въпреки явното неудоволствие на персонала. Обясняват ми, че било много хубаво вино с аромат на горски плодове. Междувременно излизат резултатите от сканирането. В магазина виното струва 10 евро, а средната му цена, за която са го купували другите е 5$. Хммм…  Казах им да си задържат горските плодове и се запътих към Vinello.

Тук продавачът се оказва голям ентусиаст и ме залива с тонове информация. До някъде и аз имам вина, въобще не му обясних какво търся. Някой ден ден трябва да напиша статия “Как да оцелеем във винения магазин”, или “Как да си избираме вино”. Остава само да си спазвам собствените съвети…Избирам си Rubio, от почти 100 % Санджовезе. Тук поне сканирането не е проблем. Цената в магазина е 12 евро, средната обявена от потребителите също е 12.  Изглежда честно. Прибирам се в къщи и нямам търпение да го опитам. Сигурно знаете, че санджовезе означава “Кръвта на Юпитер”. Да видим:

Цвят: зрелищен искрящ рубин, точно като името си.

Аромат: зрели черни череши, черен пипер.

Вкус: отново се появят черешите, има гладко сатенено и много загладено тяло. Сладко и плътно. Изцяло опитомени танини.

съчетаване на вино и сирена, червено вино, санджовесеС какво да го съчетаем? Няма да сбъркате с всякакви видове студено месо – пастърми, салами, каквото искате. Барбекю, или различни видове сирена, също е добра идея. Аз го съчетах с жълто сирене чедър и моцарела.

Заслужава ли си? Виното наистина е много хубаво. Зрелищни плодове, гладко, стегнато, и много интензивно.  На мен обаче, ми е трудно да приема, Кръвта на Юпитер така безмилостно опитомена. Някак си, очаквах по-игриво, дръзко и непредвидимо вино.

Advertisements

3 thoughts on “Кръвта на Юпитер

  1. Pingback: Как да комбинираме вино и вегетарианска храна | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Италианският списък | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Вино за начинаещи: Минералните аромати във виното | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.