Петна от червено вино! Как да действаме


петна от вино, петна, червено вино, как да премахнем петна от виноЕто случи се пак…Почти всеки го е преживял и е много неприятно, когато виното е разлято по килима,  любимата ви блуза е унищожена или, в моя случай по любимите ми чаршафи. Много ви моля, не пийте вино в леглото. Знам, че има ситуации (събота следобяд с книга), в които е почти неизбежно, но поне да е бяло вино. Петната от бяло вино са поправими. Но как да се справим с петната от червено вино?

Как да дегустираме вино – няколко трика и добри идеи

Последно дегустирани вина

В червеното вино има танини, които освен че придават жив и вибриращ цвят на виното, имат и способността да се свързват много здраво с материи като памук, полиестер и т.н. Ето защо, тези петна са толкова упорити. За да премахнете петната трябва да отслабите връзките между танините и материята. (За който се чуди на тези химически обяснения, да първият ми университет е ВХТИ, увредил ме е за постояно, както се вижда :-))

Каво да правим:

 • Действайте бързо, колкото по-бързо толкова по-големи шансове имате да не остане петно.
 • Попийте възможно най-много от виното, аз ползвам бели хартиени салфетки или кухненска хартия. Върши страхотна работа.
 • По възможност изплакнете със течаща вода. Студена.
 • Ако петното е върху килима – попийте бързо и поръсете със сол. Изчакайте солта да попие виното. Ако се налага, повторете няколко пъти. Изчакайте солта да изсъхне леко, преди да я отстраните. В противен случай, може да втриете виното в килима.

Какво да не правим:

 • Ако не знаете каква е материята не ползвайте препарати, по-добре я занесете на химическо чистене.
 • Не ползвайте топла вода, това ще запечати петното завинаги.

Следващи стъпки:

Разбъркайте в купа 1 чаена лъжица перилен препарат с 1 чаена лъжица кислородна вода и третирайте петното с тази течност. Кислородната вода прекъсва връзките между танините и материята.

Алтернативен метод:

Пригответе разтвор от 1 куб. см 5 % амонячен разтвор, 50 куб. см дестилирана вода и 10 куб. см 95 % спирт и с него третирайте петното. Изчакайте да няколко минути  и внимателно подсушете. Може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти. Не забравяйте, че колкото по-старо е петното, толкова по-трудно се маха.

Кои препарати?

Отскоро се появи и този специализиран препарат за петна от вино WINE AWAY, който е доста сполучлив и отстранява петната задоволително.

Ползвала съм и Vanish с голям успех, но ако предпочитате друг, действайте смело. След третиране с препарат ми се случвало петното да стане синьо, ако и на вас се случи, не се притеснявайте, нормално е. Просто изперете с обичайния прах/течност за пране, който ползвате.

Не се отчайвайте

Повторете горните стъпки няколко пъти. Нужни са няколко третирания, за да се справите с петното.

Действайте стратегически

poìstwane petnaПланирайте една стъпка напред и намалете щетите – ако отивате на събитие, където ще има много хора и ще се пие много вино, облечете си тъмни дрехи. Или избирайте да пиете само бяло вино – така намалявате шанса с 50%.

Ако ще правите парти у дома, предвидете възможните проблеми – домашни любимци, ниски табуретки и т.н.

И все пак, повечето от моите вино-инциденти са свързани с хора. Стойте по-далечно от енергично ръкомахащи събеседници и ще си спестите много от петната.

Съвет от сърце: Не си разваляйте вечерта. Приятната компания и хубавото вино са много по-важни от някакво си там петно.

Още няколко добри идеи тук.

Реклама

9 коментара за “Петна от червено вино! Как да действаме

 1. ZS

  Хммм, петната от червено вино аз третирам с….бяло:-) Ползите са две: първо, методът наистина работи, особено ако бялото се използва веднага след като се е получило петното…И второ, бонусът е, че трябва да се отвори и бутилка бяло, и то по съвсем наложителна причина. А след като сме почистили петното и спасили ризата/килима/чаршафите, чашата/те бяло за триумф на духа над материята си е напълно в реда на нещата 🙂 А може да довършим и червеното… да не създава повече главоболия 🙂

 2. Pingback: Петна от вино – част II | Fresh Cuts of Life

 3. Pingback: Най-четеното за 2016 | Fresh Cuts of Life

  1. Иван Мaринов

   300 лв. за пуловер? Боже колко бутилки добро вино за здраве. Само когато си купувах бутилка водка, старият магазинер ми пожелаваше „Приятна вечер!“ с многозначително намигане.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.