Вино от склоновете на Везувий


Lacryma Christi del Feudi di San GregorioLacryma Christi del Feudi di San Gregorio, Campania, Италия, 24 лв. от Vinello

Помня много ясно това вино. Опитах го преди цели 5 години и когато го отворих, ароматът избухна под носа ми – от сладко от череши, ликориш, какао и много силен и особено-запомнящ се минерален тон на базалтови скали. Минералният тон, е непогрешимо ясен, което е интересно в червено вино. Лозята са разположени по склоновете на вулкана Везувий, почти изцяло върху вулканично скали, от където е и тази базалтова минералност. Историята с името също е интересна Lacryma Christi, означава сълзите на Христос и прави препратка към местна легенда. Въобще сериозен маркетинг – име, етикет, история има си всичко. Продуктът в бутилката също е сериозен – 100% местен сорт Aglianico. Непрекъснато се говори, кое вино изразява тероара, и как го прави или не го прави. Това категорично се справя. Всъщност цялата концепция на избата е italy_campaniaпосветена на това и постигат удивителни неща с всичките си вина.

Извън всичко това, много исках да опитам вино от Кампаня. Все пак имам списък да изпълнявам. С удоволствие отмятам още една област. До преди тоз пост не знаех къде точно е Кампаня. Ако изпълня списъка до край ще задобрея много в италианската география. Едно от тайните удоволствия на винолюбителите – научаваш нови неща.

лакрима кристи ди сан феудиСега 5 г. по-късно виното не е така буйно като го отвориш, но пък много по-интересно. Цветът е тъмен и плътен с лек гранатов оттенък. Плодовите аромати се посвиват и отстъпват, а на тяхно място се появяват интригуващи нотки на чаени листа и нещо, което поне аз определям като сок от нар. Вкусът е удивително свеж, опитомени (но все пак не много) и гладки танини. А ако го задържите малко в уста и след това преглътнете…ето появяват се и плодовете, сладки зрели череши.

Заслужава ли си? Първият път когато го опитах беше възхитително. Сега е още по-възхитително.

Лозя, ВезувийНа масата със:  печено месо, твърди сирена. според мен има вина, от които не бива да се разсейваме с храна. Това е едно от тях. Само препечена филийка със зехтин. Съвсем по италиански.

4 коментара за “Вино от склоновете на Везувий

  1. m4nja

    Маркетингът му е много добър, признавам. Аз го купих от Помпей, за подарък, който след това опитах. Цветът и мен ме впечатли, но във вкуса му имаше нещо странно. Може би това е базалта, който спомеаваш в ревюто. Не съм голям специалист. Само знам, че обичам танини. Хихи.

    1. fresh cuts of life Автор

      За маркетинга си прав – етикет, история, комуникация, абе всичко си му е наред. Най-много ме кефи, че и виното в бутилката е достойно за тези маркетингови усилия. Извън това, признавам че и без маркетинг щях да го харесам. Точко такива вина ме вдъхновяват – пресъздават тероара си, но в бутилка. Все едно да изпиеш Помпей 🙂

  2. Pingback: Италианският списък | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Greco di Tufo – Гъркът от южна Италия | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.