DiVino.Taste 2013 – ден втори


Това беше един много дълъг винен уикенд. Производители, търговци и любители на виното се срещаха, говориха си и споделяха. Много харесвам атмосферата на такива събития. Залата отново се пръска по шевовете, трудно се минава, но хората са добронамерени и учтиви. Всички тези, многобройни “Ако обичате” и “Заповядайте” ме карат да мисля, че някой ден отново ще се върнем към нормалността.

Почти цял следобяд прекарахме, опитвайки различни вина. Вторият ден посветихме на червените, е с някои малки забежки.  Ето и тези, които ме впечатлиха най-много:

Вината на Dragomir – бутикова изба, наблягат на качеството, много повече отколкото на количеството, което е просто прекрасно.

Pitos – дълбок и интригуващ аромат, сини сливи, зрели череши, шоколад, кожа, такива неща. Тези впечатления напълно се прехвърлят и във вкуса. Стегнато, но плътно тяло с дълъг послевкус.

Reserve Dragomir – тяхното топ вино и напълно си заслужава репутацията. Непрогледен тъмен цвят, аромати на кедър, зрели череши, лакриц, кафе, даже малко тютюн. Много елегантно, обло тяло, полирано до блясък.

Santa Sarah – винарната на колела.

Santa Sarah BIN 40 – идва от немското аз съм на 40. Пурпурен цвят, аромати на нещо като мента, зрели череши, сини сливи, подправка – може би черен пипер. Заради отлежаването във френски дъбови бъчви. Много сочно, обло тяло. Много харесвам стила на тази изба и способността им да правят сочни и елегантни вина.

Имах и малка забежка към белите  вина:

Edoardo Miroglio – опитах невероятно шампанизирано вино – Blanc de Blanc . Чак не можех да повярвам, колко е добро. Лека минералност, препечена коричка и захаросани плодове. Не е сладно обаче, а свежо и ефирно. Как успяват да го направят такова, те си знаят.

Eolis Estate – моето откритие тази година. Лозята са разположени край село Малко Градище близо до гр. Любимец. Това е семеен проект, стартирал през 2005. Вината им се произвеждат в лимитирани серии, единствено с отгледаното от тях eolisгрозде.

Опитах Eolis Merlot 2009 и Eolis Syrah 2012 – вдъхновяващи вина с изявен плод и много интелигентно интегриран дъб. Много харесвам, когато стилът на избата си личи във всичките им вина.

Marvin’s Estate – откритието на моите приятели. Ако ходите на дегустации с приятели, които не разбират от вино (или се преструват, както аз подозирам), пуснете ги направо в дълбокото. Непредубеденият поглед и късметът на начинаещия вършат чудеса. Резултатът е ето това съкровище – Pinot Noir De Facto. Два пъти marvinsподминавах техния щанд, а приятелите се спряха и откриха това страхотно вино. Свежо и неподправено, нос с изобилие на малини, ванилия и пикантни подправки. Те идват от дъба. Все пак отлежавало е във френски дъбови бъчви цели 12 месеца. Истинско пино с характер и свежест.

Ето и класацията, която всички чакахме с нетърпение:

Топ 10 на най-добрите вина на DiVino.Taste 2013

1. Castra Ruba 2009

2. Dragomir Cabernet Sauvignon and Merlot Reserve 2010

3. Ivo Varbanov La Puerta del Vino Sirah 2010

4. Enira Reserve 2008

5. Logodaj Hipnose Single Vineyard Merlot Reserve 2010

6. Solitaire Cabernet Franc 2011

7. Santa Sarah Privat Mavrud 2009

8. Minkov Brothers Oak Tree 2010

9. Vila Ustina Monogram Mavrud and Rubin 2009

10. Edoardo Miroglio Soli Invicto 2010

1 коментар за “DiVino.Taste 2013 – ден втори

  1. Pingback: Как DiVino.Taste спаси положението | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.