Левантийско вино – Corvus, Турция


Corvus Öküzgözü / Boğazkere, 18 евро, от случаен магазин в Бодрум.

турско виноМного бях любопитна да опитам турско вино. По време на лятната си отпуска изкарах една прекрасна седмица, главно на раки, салати и вино. За ракито и салатите нямам забележки, но виното определено ме заинтригува – местно, плодово, живичко и достатъчно лесно. Като за отпуска. Зарекох се да си намеря по-сериозно турско вино, ето го и него. Corvus (значи гарван на латински), са неголяма, но  интересна изба. Намират се в средата на Анадолското плато, близо до извора на река Ефрат. Не знаех че Ефрат извира вТурция,  но човек научава любопитни неща покрай вината. На етикета му пише левантийско вино, от което ми стана още по-любопитно. Левант, най-общо значи изток, в смисъл на Близкия Изток. С Леванта още се обозначава и културния регион, формирал се в древността. . Там всички културни влияния на античността се срещат, и даже се сблъскват по между си. Толкова много съм чела за левантийските земи, жени и приключенията на Джейсън Борн в Левант, че това вино беше малък опит да съпреживея част от това.

corvus, левантийско вино, турско вино, левантСортовете: Öküzgözü и Boğazkere. Първият е най-разпространения сорт в Анадолското плато с плодови аромати, а Boğazkere придавал пикантните нотки. А пък Ефрат охлаждала климата в анадолското плато и създавала идеални условия за вина. Да го видим:

Цвят: Плътен тъмен рубин, толкова е тъмен, че има сини оттенъци.

Аромат: Прясно нарязано месо и мускус. Да, необичайно е, но това ми е първото впечатление. Следват по-нормални неща, като червени плодове – нар и червени боровинки.

Вкус: Плътно тяло, с високи киселини и лекичка освежаваща горчивина, колкото да те разсее от месото и мускуса. Не се шегуввам, има много силна животинска нишка, която се прокрадва от началото до края. Средно  плътно тяло всъщност, но със забележително елегантност. Честно казано,  не ги очаквах с тези животни, много приятна изненада. Това е едно от вината, които се променят драстично след декантиране. Киселините се укротяват, танините се заглаждат и тялото се заглажда, а плодовете все повече изпъкват и се пренясят и във вкуса – отново нар, боровинки, сини сливи. Ако случайно се питате, да мускусът си е там🙂.

турско вино и хранаМного впечатляващо и жизнено вино – животни, нар, и след това сушени сливи, и всичко това облечено в елегантно тяло, предаващо левантийската чувственост  и живец.  Дълъг финал.  Е,  леко изсушава небцето, но кой е казал че всичко е перфектно в Левант.

Заслужава ли си?  Преживях ли Левант. ДА. Значи си заслужва.

На масата: Комбинирайте с прости храни, за да изпъкне това необикновено вино. Моят избор беше препечен хляб с дип от козе сирене с нар, див лук и малко мед.

4 thoughts on “Левантийско вино – Corvus, Турция

  1. mgiurova

    При това положение – с животните – подходящо ли е за вегетарианци? Дипчето изглежда много, много апетитно. Поздрави!

    1. fresh cuts of life Автор

      Ха ха, разбира се, че е подходящо. Благодаря за добрите думи. Дипчето беше и доста вкусничко и лесно за правене, влиза в редовното меню🙂

  2. Pingback: Как да комбинираме вино и вегетарианска храна | Fresh Cuts of Life

  3. Ранни записвания

    Много обичам да пия вино,което разбира се не означава че се налива с литри, но по една чашка през ден два ми идва много добре.Особено през лятото Сангрия, вече мога да си я изпия като вода, толкова ми е сладка хахахха Не знаех, че Левант, най-общо значи изток. Но всяка страна си има своята богата история и е интересно да научиш по нещо ново.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s