Винени джаджи


Accessories wineНаскоро, с приятели си припомнихме неуспешния ми сблъсък с една винена тапа и много се смяхме. Е, все пак, тази случка не успя да ми причини неизлечима емоционална травма. Tогава научих  колко важно е да си въоръжен с подходящия инструмент. Затова, реших  да ви представя любимите си винени джаджи, или както още им казват аксесоари за вино.

Тирбушонът, който да ползвам

Тирбушон, вино, аксесоариScrew-pull – цилиндър или две пластмасови извити части, и много дълъг свредел, често с тефлоново покритие. Предпочитам го за 95% от бутилките затворени с корк.  Свределът му е доста дълъг и тънък и не разкъсва тапите. Използва се лесно и не изисква мускулна сила. Важно си е.

Тирбушонът на сервитьора

Любим насервитьорите и има защо. Той ми е за останалите 5%, с които горният не може да се справи. Ако ви се случи Тирбушон, вино, аксесоаритапата да се натроши и  половината да остане е бутилката, това е тирбушонът, който ще спаси положението. Навийте свредела под 45 градуса и в повечето случаи ще успеете да я извадите.

Тирбушонът, който да не ползвате

Балерината – тирбушонът, който се опитвам да избягвам на всяка цена. За съжаление неуспешно, защото изглежда, че е най-популярния. Какво имам против него? Обезобразява тапата, тъй като е с къс свредел, който не стига до края. А това, много помага на една коркова запушалка да се счупи. Често свределът им е много груб и дебел и разкъсва материала, гарантирайки ви парченца корк в чашата.

Термометър

термометър, вино, аксесоариНа мен много ми помага. Всички знаем, червено вино на стайна температура…Какво точно се разбира под стайна температура? 17 градуса, ето какво. И това се установява най-добре с термометър. Знам, че знаете, но само припомням – бялото на 10 – 12 градуса, а шампанското, дори на 7.

Декантер – виното трябва да подиша

декантер, вино, аксесоариНаистина ли виното диша? Ами, повечето вина са жив продукт, наистина жив. Променят се химически в бутилката и бавно остаряват. Някои благородно. Под дишане се разбира аериране, т.е.трябва му досег с въздух. Вината демонстрират доста по-богат аромат и вкус след едночасов престой в декантера. Практически няма никакво значение как изглежда той. Моят е от най-евтините с по-широко гърло и ми върши идеална работа.

Кои вина се нуждаят от аериране?

Червени вина с по-високи танини – каберне, повечето сериозни зинфандели, разбира се вината от Бордо, доста от италианските вина. Това е така, защото при аерирането танините се смекчават и вината стават по-меки.

Колко продължава това?

Колкото по-младо и таниниво е виното, толкова повече се нуждае от аериране. Най-общо правилото е, младите танинови вина се представят доста по-добре след 1 час в декантера.

Чашата

Чаши за вино, вино, аксесоариНаистина ли има чак такова значение? Мислете за чашата като за вашия музикален инструмент. Ако искате да се насладите на мелодията, няма ли да предпочетете да я чуете изпълнена на най-добрия възможен инструмент, вместо на някоя скрибуцаща цигулка? Вкусът на виното наистина се променя в зависимост от чашата, от която го пиете. Личен опит.

Размерът 

Ако не става въпрос за десертно вино, малките чаши са абсолютно табу. По простата причина, че няма начин в такава чаша нещо да се завърти без да се разлее. А това прави почти невъзможно усещането на ароматите и вкуса. За червени вина минимум обем от 350 мл, по-добре между 450 и 700 мл. Моята любима е 500 мл.

Колко пълна?

“Чашите до горе да напълним” звучи добре само в песен. В живота, червеното вино пълнете ⅓ от чашата, бялото – до най-широката и част. Това се прави, за да оставите безопасно място за въртенето и помирисването.

Остана ми половин бутилка, какво да я правя?

Вариант 1 – слагате обратно корковата тапа (ако става, де) и прибирате в хладилника. Ще издържи един ден.

Вариант 2 – ползвате специална тапа, виното ще издържи в хладилника 2-3 дни.

Вакуумна помпа, вино, аксесоариВариант 3 – вакумна помпичка – изпомпва кислорода от бутилката и това предотвратява окисляването. Тапите, които продават с нея не позволяват вътре отново да влезе въздух.Така виното издържа около седмица. Не се получава със всички вина, обаче.

Без какво можете да минете

Резачката за фолио  – всеки нож в кухнята ви ще свърши същата работа.

Съд за охлаждане – освен че са много красиви, няма друга полза от тях. Аз ползвам изрязана бутилка минерална вода. Не я снимам, че е много грозна.

Не знам дали е подходящо да го кажа, но много ми се иска, затова…Наздраве на всички!

3 коментара за “Винени джаджи

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.