Дегустация на вината на Saint Clair Family Estate – реколта 2013


Харесвам подхода на Negociant  към дегустациите – не официален и някак си антиснобски, винаги срещам стари винени приятели и намирам нови. И разбира се, вината са превъзходни. Имахме удовослствието да опитаме новата реколта 2013 на Saint Clair. Първите им вина са произведени едва през 1994 г., но за това кратно време те вече са един от водещите винопроизводители в Н. Зеландия. Ето и някои от вината, които опитах:

Пино гриджо, Нова Зеландия, Saint ClairSaint Clair Pinot Grigio – това е сорт, който набира скорост в Н. Зеландия. Някои експерти даже смятат, че ще бъде следващия моден сорт и ще повтори успеха на Новозеландския Совиньон блан.  Красиво вино – лека минералност, следват бели продове, круша, може би праскови. Обло и даже леко мазно в устата. Интересно, внимателно направено вино, преставящо много добре потенциала на сорта си, но и запазващо свежестта на Новозеландския стил.

Saint Clair Premium Sauvignon Blanc 2013 – силно изявена минералност, копринено нежно на небцето и дълъг щедър послевкус.

Совиньон блан, Нова Зеландия, Saint ClairPioneer Block Sauvignon Blanc 2013 – вината от тази серия за от малки лозя и са високо ценени от любителите на вино, поради изключителните тероарни характеристики. Много пикантен нос – минерали, трева. Всичко това продължава и се развива във вкуса, копринено нежно на повърхността, а отдолу мощно и мускулесто.

Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc – вината от тази серия са лекатаСовиньон блан, Нова Зеландия, Saint Clair версия на Новозеландските совиньони, ако сте се уморили от пищни, отнасящи главите аромати, това е точно за вас. Леко, нежно, безгрижно и общително вино. Красиви аромати на чушка, трева, свежа минералност. Вкус – освежаващо устата, леки аромати на тропически продове, а тревистия нюанс изпъква повече и продължава през цялото време. Като казвам по-лека версия, имам предвид по-ефирни аромати, по-тревисти и зелени, по-малко плодови. Виното в никакъв случай не прави компрос от към интензивност на вкусовете или комплексност.

Совиньон блан, Нова Зеландия, Saint ClairSaint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2013 – една от причините да харесвам вината на Saint Clair е специфичната изразена минералност. В това вино е представена в целия си блясък – кремък, соленоватост и морски привкус, да близостта на лозята до океана дава отражение.  Но това не е всичко, ароматът се разкрива на пластове – тропически плодове, маракуя и такива неща. Вкус: много очаровално е, че ако очаквате сол във вкуса, е има я. Но съвсем лекичко.  Много свежо вино, но нека това не ви заблуждава, цялата мощ на Новозеландските совиньони си е там, само е представена по-елегантно. Все пак това е флагманът на совиньоните на Saint Clair. Ако предишните вина са мускулести, това е като сочна жена с красиви извивки

Наздраве!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s