5 начина да подобрим вкуса на виното


Понякога се случва, обикновено преди заплата. Правим компромис купуваме по-евтино вино. Разбира се, когато го пием у дома, вече ни се иска да бяхме похарчили малко повече за бутилката. Или дори по-лошо – купуваме си добро, според препоръки на приятели вино, но сме разочаровани от вкуса. Не се притеснявайте има няколко прости трика, с които все още можете да спасите положението.

декантер, декантиране, вино, vino

1. Декантирайте – червените вина по принцип се подобряват значително при съприкосновение с кислород. Декантирането е точно това. Оставете виното в декантер за около час. Танините ще омекната и вече няма да ви остъргват устата. Ако нямате декантер, налейте виното в голяма чаша и го разклащайте въртейки чашата от време на време. Ако не разполагате с време, предлагам ви метода на един приятел – нещо много нетрадиционно и направо брутално. Сложете виното в блендер и го разбъркайте на ниската степен за около 30 секунди. Блендерът, прави същото като декантера, увеличава съприкосновението на виното с кислорода. Не слагайте цялото вино наведнъж, а само около половин бутилка. Имайте предвид, че това е винено престъпление и хубавите вина не заслужават такова отношение. Използвайте, но само в краен случай, нали.

vino, вино, охлаждане на вино2. Охладете – обикновено червените вина се представят най-добре при температура 16-18 градуса. Ако виното има много високи киселини или ви пари от алкохола, охладете го дори до 14 градуса. Да, това противоречи на правилата, но виното ще стане доста по-гладко и приятно за пиене. Не прекалявайте с охлаждането, по две причини: А/ ще загубите голяма част от ароматите; Б/ при по-ниски темперетури танините започват да изпъкват повече. Опитайте се да намерите златната среда.

3. Чашата – използвайте чаша, която задържа ароматите. Случва се понякога,  виното да няма чак толкова силно изявени аромати и това значително намалява очарованието му.  Сложете го в чаша с широко дъно и по-тясно гърло. Така ще фокусирате аромата и ще вино, чаша за вино, vinoусетите много повече.

4. Храната – Комбинирайте с храна, това винаги помага. Вината по принцип са направени, за да се консумират с храна. Те се разкриват най-добре  и дават най-доброто от себе си с подходящата храна.

5. Създайте нова напитка – моят любим метод, който най-често ползвам. Ако положението е съвсем безнадеждно направете виното на сангрия, пунш, или греяно вино. Каквото ви душа иска. Най-вероятно, ще загубите характера Сангрия, вино, vinoна виното, но ще имате превъзходна друга напитка.

Бонус съвет: Споделете виното с приятна компания. Дори да не е толкова добро, близките и любимите ви хора, ще подобрят вкуса му значително. Гарантирам ви.

6 коментара за “5 начина да подобрим вкуса на виното

 1. Virginie

  Точно навреме ми идва тази публикация, благодаря! Много са съдържателни и приятни за четени публикациите ти винаги:)

 2. mgiurova

  Това с блендера много ме изненада, признавам си:) В моята глава е улегнала идеята, че към виното и неговото физическо тяло човек трябва да се отнася внимателно и нежно. Но тези радикални стратегии спрямо вино, от което искаме още, са много много креативни и полезни. Хубава неделя.

  1. fresh cuts of life Автор

   това е само за вино, което не се поддава на никакви други методи. Едно хубаво вино, не заслужава подобно отношение. Е, ти това го знаеш де 🙂

 3. Kremena

  О НЕЕЕ! Подходът с блендера е форма на инквизиция! Виното не заслужава подобно мъчение. Помислете си колко време е трябвало, за да се роди и да стигне до вас. От уважение към виното, дайте му малко от вашето време! А ако виното наистина не е добро, то тогава от уважение към себе си, решете дали вие заслужавате мъчението да го пиете. Всеки според своето ниво на толерантност 🙂 Друг алтернативен вариант – класическите сосове с вино…

  1. fresh cuts of life Автор

   Права сте за всичко, разбира се. Това е отчаяна мярка, само когато нищо друго не е помогнало :-). Сосовете и маринатите също са много добра идея

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.