Glenmorangie – шотландско уиски от долината на спокойствието


Glenmorangie, Scotch whisky, Highland single malt, 10 years old, The Original

glenmorangie, шотландско уиски

Това уиски, въпреки че е съвсем различно от любимия смрадливко, ми е много любимо. Glenmorangie означава долина на спокойствието. Много му отива, не само защото дестилерията е разположена в невероятно красива местност, но самото уиски предава това усещане. Е, поне за мен. Според производителите, разполагаме с три варианта  за пиене на това уиски, просто не мога да не ги споделя с вас:

Glenmorangie, чисто уиски, шотландско уиски 1. Чисто – ако изберете този вариант, ще опитате уискито в най-чистата му форма. А вкусовете  и ароматите ще  са най-голяма интензивност.

Glenmorangie, уиски с вода, шотландско уиски

2. С вода – добавяйки малко вода, ще омекотите алкохола. Това ще доведе до промяна в структурата и букета на уискито и ще разкрие нови пластове аромати.

Glenmorangie, уиски с лед, шотландско уиски3. С лед – ако добавите две три кубчета лед, първоначалните по-леки и цветисти аромати ще се затворят, но ще се акцентира на по-базовите и плътни аромати придобити от дъба.

А, сега де? Като съм любопитна и не мога да си избера. И знаете ли какво? Реших да го пробвам и по трите начина. Започнах с вариант чисто уиски. И без това, го предпочитам по този начин.

glennorangie, шотландско уискиВариант Чисто – Много елегантно, да ме прощават любителите на уиски, но някак си женствено уиски. Наистина има силни цветисти аромати, чак е странно. Производителят твърди, че има и осезаеми цитрусови нотки, не ги намирам. Има обаче, много приятен аромат на праскова, последван от ванилия. Вкус – леко и нежно плъзгащо се в устата. След парването от алкохола първо идва ванилията, прасковата и след това отново цветя. Вкусът се запазва дълго. 50 секунди след преглъщането още имах вкус в устата си на нещо, което определям като зрели праскови  с карамел. Ако се питате дали го засичах с хронометър. Да, признавам си.

Вариант с вода – Аромат: я… портокал, наистина се променя и става по-ефирен някак си. Вкус: вече липсва алкохолното парване, за мен е по-приятен, цветистите аромати определено се подчертават и излизат на преден план. Има и някаква свежест, не знам дали мога да я определя чак цитрусова, но я има. Вкусът е лишен от карамелените си нюанси, но продължава да е доста продължителен, над 50 секунди. И непрекъснато изскачат свежи тонове, които ако се придържаме към палитрата на художника т.е. производителя бих могла да определя като цитрус. Много приятен вариант за пиене на уиски.

glenmorangie, уиски с ледВариант с лед – в аромата освен много ванилия и  стафиди, нищо друго не усещам. Нито следа от предишния експлозивен аромат. Вкус: гладно и много по-нежно. Няма да ви убеждавам за уискито и леда, това си го знаем всички. Плътни и по-дълбоки вкусове на карамел, ванилия, стафиди, праскови.

Не мога да реша кой начин е най-добър. Чисто и с вода, разкриват много повече от ароматите му. С лед, безспорно има най-добрия вкус но се губи, да не кажа голяма дума, ама 90% от богатството на ароматите.

Да си призная, не си бях давала сметка, че пиенето на уиски може да бъде толкова забавно.

Advertisements

9 thoughts on “Glenmorangie – шотландско уиски от долината на спокойствието

 1. Гергана Лазарова

  Мими, точно днес не очкавах да си говорим за уиски. 🙂 Ама защо пък не. Сигурно ще си отива с някой десерт, така чувала съм.
  Желая ти прекрасна вечер и винаги да си озарена от любов! 🙂

  1. Гергана Лазарова

   А де… Не знам. И като гледам как съм се изказала по-горе като братята ******.
   И да няма светец, може да му станеш покровител. Важното е любов да има! 🙂
   Поздрави, Мими!

 2. m4nja

  Поздравления за професионалния подход! 🙂 Аз нищо не можах да открия в това уиски. Веднага го запратих в графа „обикновени, за пиене“.

   1. fresh cuts of life Автор

    хахаха…пия тук един совиньон, чета коментарите и щях да изплюя виното от смях. предупреждавай когато пишеш смешки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s