Сира и Вионие. Необичайно или историческо?


Terlato&Chapoutier, Сира и Вионие, Виктория, Австралия, 2011, 37 лв. от Vinello

червено вино, австралияЕдновременната ферментация на червено и бяло вино, може да изглежда необичайна, но има дълбоки исторически корени. Френските лозари от долината на Рона го практикуват поне от 500 години насам. Как са стигнали до тази комбинация, те си знаят. Ние можем само мълчаливо да благодарим. Какво точно се получава когато тази двойка ферментират заедно? С добавянето на Вионието, виното придобива цветисти аромати, нещо като виолетки. Освен това, му придава една много приятна облост и свежест, някак си Вионието омекотява танините на Сирата. Terlato&Chapoutier е произведено в Австралия, а не във Франция. Все пак има френска вързка, лозята за това вино са засадени още през 19 век от френски лозари. Самото вино е продукт на усилията на две известни винарски фамилии – Chapoutier от долината на Рона, Франция и Terlato от Напа, Калифорния. Да видим какво се е получило.

австралийско червено вино

Цвят: интензивен красив рубинен цвят с блясък и леко прозрачен.

Аромат: подправки, карамфил, черен пипер, следва някакъв сладък червен плод, осмелявам се да кажа малини, въпреки че не е типично за бленда, както и нещо като боровинка. Доста е комплексен и ми е трудно да ги определя. Плодовите аромати отстъпват бързичко и остават тоновете на подправки.

Вкус: Отново плодове, интензивни като експлозия. Гъвкаво, жизнено тяло, обло и сочно. Докато го пиша и почвам пак да слюнкоотделям. Много вкусно вино с дълъг послевкус. Какво, по дяволите е това? Пиете, наслаждавате се, преглъщате  и след това обърнете внимание на вкуса, който остава. Ще забележите, че се променя и даже ескалира, това е то – дългия послевкус. Обърнете му внимание, нищо че звучи претенциозно. Виното ме кара да си мисля залято, барбекю, плаж,  такива работи. Може terlato pairing foodпък, да го пия през грешния сезон.

На масата: Очевидно с грил, печено на скара свинско или пилешко. Виното си го иска.

Заслужава ли си: Само заради сравнително високата му цена, ще се въздържа да не си купя втора бутилка веднага. Ще трябва да изчакам заплатата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s