Аристократът на къщата


Marques De  Casa Concha, Syrah, 2009, Чили

червено вино, сира, чилиТова вино е на Concha y Toro, един от големите чилийски производители. Обикновено купувам вина от тяхната серия Cassiliero del Diablo, за които често пиша. днес реших да  мина в по-горния клас и да опитам Сира на Marques De  Casa Concha.

Diablo е великолепен маркетингов продукт – има си легенда (експлоатирана до дупка) и цялата концепция и позициониране на продукта за предназначени за масовия пазар. Marques de Casa Concha, загатва за аристократичните корени на фамилията. Това маркетинг ли е? Разбира се. Да видим и самото вино.

Цвят: Плътен почти непрогледен рубин.

Аромат: Месо, прясно отрязана шунка или свински врат, веднага ще го познаете. Тези тонове са типични са Сира и в това вино са много ясни.  След това идват познатите, боровинки, череши и други тъмни плодове. Опушено е, ясно се долавя. А накрая има и нещо като катран. Нека този катран да не ви шокира, стои си много добре и оставя усещането, че зад тази плодова феерия има здрава основа.

храна и вино, червено вино, чили

Вкус: Плътно и мощно вино, усещат се фини зърнисти танини. Аз не съм голям фен на танините, ако не са сатенени и нежни, трудно ги възприемам като предимство. Това вино, обаче ме кара да осъзная нуждата от това те да са по-изявени. Спояват цялата работа – танините са конструкцията, върху която тази пищна смес от месо, плодове, катран и не-знам-си-какво се крепи. Така  и позволяват да се разкрива пласт по пласт.

На масата: Месо, това вино иска протеини. По възможност с хубава печена коричка.

Заслужава ли си: Всяка капка. Наистина всяка. Не съм убедена, че съумях да предам възхищението си достатъчно добре. Това е красиво и вълнуващо вино, което си заслужава да се опита.

Advertisements

6 thoughts on “Аристократът на къщата

    1. fresh cuts of life Автор

      Да, сортът грозде. Един от големите сортове, като каберне, мерло или пино ноар. Считан за един от най-аристократичните сортове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s