Виненото образование. Защо ни трябва?


Всички много обичаме да говорим за вино. Но знаем ли достатъчно за него, така че да говорим без да се изложим? Ако отговорът на този въпрос варира между „интересувам се, но има още много да уча“ и „знам това-онова, но не е достатъчно“ на прав път сте. Да, виното е необятна територия. Защо е добре да посещаваме винени курсове и майсторски класове?

Ако сме от любопитните – ще научим много нови неща.

Ако обичаме да изпъкваме в компания – ще имаме нова неизчерпаема тема с много нови термини и факти. Ще сме център на вниманието доста дълго време.

Ами ако сме винени ценители и искаме да опитаме легендарни вина, които едва ли някога ще успеем да си купим…

Достатъчно причини, нали? За щастие на 20 март, съвсем скоро, по време на Winebox Portfolio Tasting ще има съпътстваща програма с майсторски класове.

greart french 4„GREAT FRENCH WHITES“ – ще бъдат представени белите крале от Франция, от областите Шабли, долината на Рона и Бургундия. Има вина, до които малцина са се докосвали и точно такива ще имате възможност да опитате на този майсторски клас. Водещ е Яна Петкова, а тя има какво да разкаже за френските вина.

BIG BIG REDS 2„BIG, BIG REDS“ – кое прави едно вино велико и каква е разликата с просто много добро вино. На този майсторски клас ще опитате вълнуваща и спираща дъха колекция от изключителни вина, които оставят незабравим спомен на небцето. Вина със сила, мощ, но и класа и финес – великолепна селекция, представена от Любомир Стоянов.

magic bubbles„THESE MAGIC BUBBLES…“ – който не обича шампанско, просто не е пил правилното. Разнообразната селекция, подбрана от точно от местата от където трябва да идва – от достъпното и весело Просеко, до бохемския шик на Шампан. Ефросия Благоева ще ви убеди, защо магията на мехурчетата е неустоима и ще ви покаже, че има шампанско за всеки вкус.

SAUVIGNON 4“ДА СОВИНЬОНСТВАМЕ ПО СВЕТА! ” –  любовта към совиньона е световно явление и наистина има защо. Опознайте разнообразните му стилове от различни кътчета на света от богатството на Европа до дръзките совиньони от Нова Зеландия и Чили. Ясен Захариев в присъщия му елегантен стил ще бъде ваш пътеводител в тази обиколка по света.


PROVENCE 5„ПРОВАНС ЗАВИНАГИ!“ – провансалското розе вече е неразделна част от живота ни. Но знаем ли какво представляват белите вина от Прованс? Знаем ли какво изпускаме? Този майсторски клас е за любопитните. Лектор Яна Петкова.

malbec expert 3

“СТАНИ МАЛБЕК ЕКСПЕРТ” – един от най-интересните класове за мен. Селекцията е подбрана така, че да премине градивно през различни ценови сегменти и стилове. И накрая ще достигне до върха на майсторството за този сорт. Ето така се изучава сорт. Правила съм го самостоятелно, но с тази селекция вина и водещ ще бъде много по – продуктивно. Лектор MARTIN CORTESE.

Все още са валидни цените за ранно записване, така че побързайте. Не отлагайте за последния момент.

Лекторите

Яна Петкова

Яна е възпитаник на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и e засега единственият за България притежател на WSET Diploma. Един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант, съосновател на клуба на пишещите за вино – „Винен Наблюдател“ – винен съдия в дегустационни панели в България и чужбина (Италия, Великобритания, Румъния), блогър и ресторантьор.

Ефросия Благоева

Ефросия е винен автор и дегустатор със сериозен опит, част от постоянния дегустационен панел на „Бакхус“ от 2007 до 2009 и член на дегустационния екип на Divino www.divino.bg от създаването му през 2010 досега. Участник е в международното жури в конкурса Vini da pesce в Италия и Thessaloniki International Wine Competition в Гърция. Ефросия е изкуствовед по образование. Прегръща винената тема след като се дипломира в курс на Андрю Бел, председател на ASA (American Sommelier Association). Води рубрики за Amica, Story, Wine & Dine. Съосновател и председател на клуба на софийските винолюбители „Винен наблюдател“ www.vino-nabludatel.com и дегустатор във „Винен индекс“.

Любомир Стоянов
Той е дин от най-утвърдените винени познавачи в България. Победител е в конкурса „Сомелиер на България“ за 2007 година и е на второ място през 2006. От 2003- 2009 е Maitre d’Hotel на ресторант Мусала Палас във Варна.През 2006 и 2007 неговият винен лист печели наградата „Най-добра Селекция на Напитки“ на списание Бакхус. През 2006 и 2008, под негово ръководство, Мусала Палас печели престижната награда „Ресторант на Годината“ на списание Бакхус.През 2010 ресторант Акант Руж е избран за най-добрият ресторант на годината, където отново той е главното действащо лице.
Специалната му награда през 2011 е за най-иновативен и интересен подход към създаването навинен лист, присъдена му от списание Бакхус. Любомир Стоянов е с изключително висока винена култура, а неговият начин на презентацията е завладяващ и отличителен.От Септември 2012 до настоящият момент Любо е управител на ресторант Дивайн във Варна.

Ясен Захариев

За пръв път участва във винарска кампания в Калифорния през 1999 г. Работил е последователно в няколко изби в Калифорния и Южна Австралия. През 2006 е поканен при учредяването на клуб Винен Наблюдател, където и до момента участва в редовните месечни дегустации. Участва и в месечните дегустации към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки Винен индекс. Дегустирал е за сп. Бакхус, http://www.e-vestnik и др. Ясен поддържа собствен блог за вино от 2007. Преподавател е по философия в Нов български университет. Автор и на статии в DiVino magazine и divino.bg. Обича виното и всичко свързано с тази напитка – от пръстта, в която е засадено лозето, до празните чаши, оставени на масата след дегустация. Независимо, че е философ по професия той никога не прекъсва опитите да свърже в едно виното и философията. Когато Ясен говори за човешката ситуация, свързана с желанието на всеки да подражава на реалността и да създава образи, той не пропуска да спомене, че именно културното пиене на вино може да ни доведе до опиянение, което да ни отдръпне от тази реалност и да ни накара да мислим върху нея по друг начин.

Мартин Кортезе

Роден и израснал в Аржентина, Мартин посвещава младежките си години на първата си страст, спорта; След това той конструира пътя си в насока към втората си страст, светът на ароматите. Започва работа в компания за кафе-еспресо във Верона, където става Coffee Еxpert в L’Università del Caffé di Trieste. В това време, Мартин учи и получава своята Магистърска степен по Бизнес администрация MBA), а малко след това завършва първият си сомелиер курс в INV (Instituto Nacional de Vitivinicultura) в Буенос Айрес. После – скок във виненият бизнес, като се присъединява към Трапиче. Работейки в Трапиче като Експорт Мениджър, той взима диплома за Сетивен анализ на грозде в APM (Actualización Profesional Multidisciplinaria) в Мендоса, и завършва Магистърския курс за Дегусатация на вино и грозде в INTA (Instituto Nacional де Tecnología Agropecuaria) в Мендоса. Неговата любов към вкусовете освен към виното, се простира и в кухнята, но това е друга история, …една книга с рецепти предстои да бъде написана ….

Advertisements

2 thoughts on “Виненото образование. Защо ни трябва?

  1. изгодна почивка Турция

    Ако сме от хората,които обичат виното, то този въпрос е напълно излишен според мен.Статията ви е страхотна и като един почитател на белите вина, ми се иска да мога да познавам кое вино от какво е .Винаги съм харесвала филмите, в които дегустират вина и веднага познават всичко. Все пак има вина, до които малцина са се докосвали и точно такива при едни дегустации на вина се предлагат.Радвам се че ни дадохте тази информация, чудя се къде мога да се запиша на подобни уроци за вино, вие знаете ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.