Чаша вино


Много държа на винените чаши. Толкова много, че може би съм станала малко маниaк. За мен, чашите са почти толкова важни, колкото и самото вино. Погледнете го така – ако виното е мелодията, то чашата е инструментът, с който ще го изсвирите. И най-прекрасната мелодия няма да звучи добре, ако е изсвирена на раздрънкано пиано, нали?!

Постът днес е много специален, защото имам възможност да опитам вино от едно великолепно произведение на стъкларското изкуство – чашата Visio на IW.

чаша вино, VisioIW са италианска компания, съчетаваща модерни технологии, артистичен дизайн и традиционните занаятчийски техники на ръчно духано стъкло. A Visio е просто прелестна – ръчната изработка изпълва формата и с лекота и енергия, която само един обсебен от занаята си майстор може да постигне. Дизайнът и е вдъхновен от Бургундия, но това не е обикновена чаша за бургундско, а има доста артистичен туист. Хубавото на този вид чаши, е че в тях могат да се пият и бели и червени вина – Шардоне, Пино Ноар, Бароло и доста други.

Вдъхновена от лекотата и игривата и форма, реших да опитам бяло вино – Шардоне с лек дъб. Ще опитам едно и също вино, последователно в две чаши – тази, в която обикновено пия и прекрасната Visio.

Моята любима чаша, която имам от Schott и също е много добра – разкрива ароматите един по-един, от по-ефирните, към по-плътните. При това шардоне, те се появиха така: портокалов цвят, праскова, ананас, препечена коричка, ванилия.

чаша вино, бяло вино, visioЧашата Visio – първо с просто око се вижда, че материалът от който е направена е много по-добър, виното я облива гладко и пада нежно на дъното и. Виното е едно и също, но изглежда много по-красиво и искрящо в тази чаша. Ароматите се разкриват комплексно, не един след друг, а някак си едновременно. Илизат ту портокалов цвят, ту печен сладкиш, един се скрива, друг излиза. Преживяването е много  по… как да кажа…цялостно. Представянето на виното е много по-добро и спокойно мога да кажа, че тази чаша възнаграждава всички усилия на енолога.

Някои заключения:

Visio, принцеса, чаша вино, италиански дизайн1. Докато пия с тази чаша, се чувствам като истинска флорентинска принцеса. Не знам дали е имало принцеси във Флоренция, но усещането е прекрасно.

2. Великолепна изработка  – разликите се виждат с просто око. От цвета на виното до начина, по който то грациозно се стича по стените и.

3. Ароматите – докато моята чаша ги фокусира и запраща право в носа ми, Visio разказва виното. Постепенно и пласт по пласт. Добре де, знам че това е най-важното и трябваше да е на първо място, но как да го сложа преди принцешешката работа, кажете ми…

4. Вече знам какво ще подаря на любимия. Ако и вие търсите подарък, който да покаже на любимия човек колко е специален, решението е ето тук.

Безкрайно съм благодарна на екипа на Корделла, за това великолепно преживяване. Всъщност мисля, че преди любимия, ще поглезя с тази чаша първо себе си.

Advertisements

11 thoughts on “Чаша вино

 1. mgiurova

  Много хубава идея. А какво ти е мнението за винените чаши без столче? Мисля, че човек трябва да си има едно скромно арсеналче от винени чаши – за различни вина и настроения. Тъкмо днес подреждах винените чаши – бяха се разляли в доста голямо пространство в шкафа.

  1. fresh cuts of life Автор

   Чашите без столче са много практични. Единственото нещо, което на мен не ми харесва е, че когато държиш чашата в ръка, а не за столчето, виното се стопля по-бързо

 2. Alexandra

  чаках този пост!! и го изчетох с огромно удоволствие… благодаря 🙂
  пс. и аз бих искала да се почувствам като флорентинска принцеса, хихх:))) страхотно пишеш, пак и пак да кажа аз…

 3. Dani

  Чудесно аранжирана маса.
  А усещането да си принцеса предполагам е неустоимо.
  Благодаря за информацията 🙂

  1. fresh cuts of life Автор

   И аз се влюбих в тази маса. Даже мисля да си поръчам и една от тези прекрасни, декадентски чинии, заедно с чашата 🙂

 4. m4nja

  и аз много държа на чашите. но ги чупя със страшна скорост, така че вече са добили статуса на консуматив.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.