Вино за начинаещи: дървесните аромати


Дървесните аромати във виното предлагат дълбочина и още едно измерение във виненото преживяване. Те изглеждат много различно в белите и червените вина. Днес ще задълбаем малко повече и с помощта на Джейн Никълс. Тя е автор на Wine speaks 101 и известен винен журналист пишещ за Eat and Drink Magazine.

дъбови бъчви, виноОт къде се появяват тези аромати? Много вина ферментират или отлежават в дъб и дървесните аромати, които те придобиват са много често срещани.  В бялото вино може да има ароматни на бор, кедър, а понякога ванилия или дори препечена коричка хляб. В червеното вино, може да има аромати на дим, кедър, отново ванилия, но може да се появи и като прясно отрязана дъска. Джейн казва, че можете да усетите и миризми наподобяващи тези на Home Depot или строеж. Не съм била в Home Depot и не мога да кажа нищо за това, а строеж си е странна асоциация, но такъв е необятния свят на виното. Миризма на пури, тютюн или кожа са много типични и срещани.

вино, ароматиВсички тези аромати идват от дъба, в който виното е ферментирало или отлежавало. Обаче, дори да имате вино, което не се е докосвало до дъб по време на целия процес, то пак е възможно да откриете нотки на подобни аромати. Защо става така? Семената на гроздето, всъщност са дърво и могат да придадат дървесен аромат. Предлагам ви, следващият път като пиете вино, потърсете дървесните аромати, независимо дали знаете или не , имало ли е виното контакт с дъб. Ще впечатлите приятелите си, а вие  ще се забавлявате.

Ако искате още повече подробности, отделете минута и половина и вижте видеото на Джейн:

Реклами

One thought on “Вино за начинаещи: дървесните аромати

  1. Pingback: Как виното и дъбовата бъчва се ожениха | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.