Шардоне от Южна Африка – ароматната изненада


Louisvale, Stellenbosch, Южна Африка, Шардоне, 2012, от Vinello, 32 лв.

шардоне, южна африкаЩе ви призная, че не харесвам Шардоне. Наречете го предразсъдък и ще бъдете напълно прави. Сравнение с любимия Ризлинг, вече не откривам нищо вълнуващо в него. Как стигнах до това Шардоне? Е, и аз не знам. Пък нали трябва, от време на време, да излизаме от зоната на комфорт.

Louisvale са производител с безупречна репутация, а Стеленбош е интересен винен регион. Шардонето е ферментирало в дъбови бъчви. А след това е отлежавало една година, както производителят се изразява, в the finest French oak available. Веднага си представих типично Шардоне с неговите плътни аромати на пъпеш, банан, ананас и много здраво надъбено т.е, с неща като препечена коричка, може би ванилия и горчивина на края.  О, колко много грешах…

Цвят: сламесто – златист с блясък. Красив цявт, какво да ви кажа.

Аромат: свежо… голяма изненада, нищо общо с моите очаквания. Ето и подробностите – очарователни портокалови цветчета, праскови, ванилия и изкусителен печен сладкиш.

Вкус: много елегантно и нежно вино, плъзгащо се  леко и гладко. И в чашата и в устата. Вкусовете се развиват, прасковата се усилва и откривам нов нюанс на кайсия. Дъбът не доминира, а уплътнява, обогатява и закръглява вкусовете. Отново се появява печения сладкиш. Печен кайсиев сладкиш. Ето това е дъбът, но употребен по много интелигентен начин, така че, да подчертае виното, а не да го засенчва.

шардоне и камамберНа масата: аз го комбинирах с камамбер. Класическа комбинация, наистина. Но следващия път планирам лимоново ризото. Това вино заслужава по-интересен акомпанимент.

Заслужава ли си? Сериозно. Това вино ме накара да си променя мнението за Шардонето. Вече искам още една бутилка.

5 thoughts on “Шардоне от Южна Африка – ароматната изненада

  1. Гергана Лазарова

    С това описание, Мими, направо омагьосваш… Въоражи се с втора бутилка, а аз се нареждам за лимоновото ризото.🙂
    Поздрави сърдечни, Мими, и хубава седмица ти желая!

  2. Pingback: Грешката е вярнa – Il Fiore, Braida | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – тялото на виното | Fresh Cuts of Life

  4. Pingback: Как да се науча да дегустирам – киселините | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s