Шираз от Южна Африка – изненада в бутилка


De Grendel, Shiraz, Durbanville, Южна Африка, 2012

Започнах това вино много зле – забравих го в хладилника. Когато го извадих беше много студено и затворено. Усещах само аромат на смян бял пипер и нищо друго. Не правете така, това вино не го заслужава.

вино, южна африкаDe Grendel са производител синоним на качество с прекрасни вина. Избата им е организирана изцяло според принципите на Фън Шуй. Не знам дали това има значение, но ако съдим по виното им, дало е добър резултат. Спечелиха ме с тяхната екологична програма. Те гордо обявяват, че имат отрицателни въглеродни емисии. Това означава, че емисиите на въглероден диоксид, които винарната и фермата излъчват, са по-малко от тези, които поглъщат, чрез отглеждането на лозята и други култури в стопанството им. Такива ми ти работи…Ето и самото вино, след като се съвзе от покушението и вече дошло на себе си:

Цвят: Тъмно пурпурен

вино, лавандула, шираз, южна африкаАромат: Печена слива, череша, великолепни ефирни, цветисти аромати. Брали ли сте лавандула? Представете си, че сте в средата на едно безкрайно лавандулово поле. Ето това е усещането. И накрая изненадата – често сравнявам ароматите на вината с подправки, карамфил, канела и подобни. И тук има една, но въобще не си представях, че ще открия … кориандър. Беше толкова необичайно, че счуках няколко зърна в нас, за да съм сигурна. Да няма грешка – кориандър е. Ето за това обичам виното, винаги има нещо ново, вълнуващо и изненадващо. Ако още си спомняте за онзи бял пипер, да има го, но това е последното, за което ще се сетите, докато пиете това елегантно и щедро вино. То предлага много, ама много повече.

шираз, сира, южна африкаВкус: По-горе писах, че е елегантно и щедро. Това е трудно съчетание за виното, обикновено е едното или другото. Може пък Фън Шуй наистина да помага, но това вино ги съчетава и двете. Има си зрели сатенени танини, които му дават здрава структура и свежи киселини, които го правят жизнено и енергично. Има си мощност, карамелени тонове, но това могат да го предложат много вина от сорта Шираз, но тези ефирни нотки са впечатляващи и уникални.

На масата: Виното проявява голяма гъвкавост от към комбинации с храна. Разбира се, агнешки или свински котлети да добре дошли. Аз открих, че това вино обича доматени сосове, така че можете да го съчетаете и с паста, или каквито комбинации роди въображението ви.

Заслужава ли си: Отивам да си купя още една бутилка.

Advertisements

One thought on “Шираз от Южна Африка – изненада в бутилка

  1. Pingback: Вино за Великден | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s