Валполичела, или за втория шанс


Corte Giara by Allegrini, Валполичела, 2011 г. Венето, Италия, 26 лв. от Винело

valpolichela 2Днес се спрях на вино от Венето, продължавайки да изпълнявам Италианския списък. Във Венето се произвежда главно Валполичела, което всъщност е област и вината с това име обикновено са купаж от три сорта Корвина, Рондинела и Молинара.

Избрах вино на  Corte Giara by Allegrini. Семейство Allegrini са сериозен производител с 400 годишна история. Брандът им  Corte Giara ме спечели с това, че на сайта си най-откровено си казват, че се стремят да правят млади вина, които са лесни за пиене и са за забавление с приятели. Много ми хареса това отношение. В сайта си казват направо: “Нашето вино няма по-големи претенции от това да е леко за пиене и да ви забавлява.” Виното е 70% Корвина и 30% Рондинела, не много типично, но все пак позволено. Отлежавало е 11 месеца в големи бъчви от Славонски дъб и след това още два месеца в бутилка.

Първи опит: петък вечер е, тъкмо съм се прибрала от работа и съм доста скапана. Имам нужда точно от една чаша вино. Откривам плодови аромати – череша. Виното ми се видя вяло и уморено.

Втори опит: на следващия ден, вече съм се наспала и отпочинала. Вяла и уморена съм била аз. Виното е живо и енергично и наистина е лесно за пиене, а както се оказа и по-късно и доста интересно. Добре, че му дадох и втори шанс.

Цвят: красиво червен, леко прозрачен, с леки оранжеви оттенъци по ръба.

Аромат: Леко затворено, т.е когато го помиришете не очаквайте аромата да ви отнесе главата.  Започва леко и нежно и постепенно се разкрива – плодовите аромати преобладават, сладки череши, сушени сливи, леки вишневи тонове, бадем и нещо като сушен джинджифил (това е дъбът).

вино и хранаВкус: Средно тяло, това не е много плътно вино, но пък игриво и свежо. Черешите се пренасят и във вкуса, следва съвсем дискретно горчив бадем, който не се натрапва и е много освежаващ. Копринени танини… Наистина е много приятно и лесно за пиене вино. Не предлага дълбочина и комплектност, а по-скоро дава наслада без да те ангажира твърде много със себе си. Дава представа за очарованието на Валполичело, но все пак това си е entry level.

valpolicella_gastНа масата: Това семпло и игриво вино иска проста храна, за да изпъкне. Печено месо с подправки като черен и зелен пипер или една проста брускета с домати, зехтин и песто. Общо взето Средиземноморска храна.


Заслужава ли си
? Следващият път ще си купя Валполичела за напреднали.

Advertisements

3 thoughts on “Валполичела, или за втория шанс

  1. Pingback: Италианският списък | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.