Епичен провал


Chateauneuf-du-Pape, Domain Varenne, 2012 г., 42 лв., Карфур

червено вино, Франция, шатаньоф дьо ПапШатоньоф дьо пап е малко и много красиво селище във Франция, близо до Авиньон и пълно с разкошни ресторанти. Означава “Нов папски замък”, името му идва от началото на 14 в. когато Папата мести седалището си от Рим в Авиньон. Това селце е известно в великолепните си вина, любимите ми френски вина, всъщност. Купажи от Гренаш, Мураведър, Сира и с различни вариации на поне още десетина позволени сорта. Това са вълнуващи, живи вина, с богати аромати и вкус, който като че ли
всяка глътка е различно вино. И разбира се, Авиньон, папа, Шатоньоф дьо папсъвсем не са евтини. Така че, когато видях бутилката в Карфур, въпреки височката и цена, просто не можах да я отмина. Спонтанна покупка, казват маркетолозите. Както се оказа, трябвало е да я отмина. Обикновено, тук споделям вина, които са ми харесали и много приятели си мислят, че адски разбирам вината, или пък имам някакъв невероятен късмет. Съвсем не е така, аз също попадам на вина, които са истински провал. Реших, че ще е честно да споделя и някои от тях. Това специално, беше епичен провал.

Цвят: Тук ще кажа нещо много непочтително – не помня какъв беше, а честно казано не ми и пука.

epic fail - finalАромат: Има някакви дребни червени плодове и това е. Дори след половин бутилка когато повечето вина (и аз) се отварят и са в чудесна форма, това продължи да е еднопланово и безлично.

Вкус: За да съм честна, ще кажа, че виното има доста приятно, гъвкато, копринено нежно тяло. Но какво от това? Има толкова много такива вина. Това съвсем не е достатъчно.

На масата: Ако ви попадне Шатоньоф дьо Пап, който си заслужава, то комбинирайте с дивечово месо или телешки стек. Подпавки като мащерка, салвия много му отиват. Аз бях толкова възмутена, че хич и не се трогнах да му готвя на това вино.

Заслужава ли си? Плоско, и скучно вино. Точно обратното на това, което трябва да са вината от Шатоньоф дьо Пап. Ако струваше 12 лв. и не носеше етикет с такава голяма слава, сигурно щях да го оценя. Но за 42 лв, благодаря…

Advertisements

4 thoughts on “Епичен провал

 1. mgiurova

  имала си по-високи очаквания:) подозирам, че ако нямаше етикет и цена, пак нямаше да го оцениш много високо, просто нямаше да си толкова фрустрирана, предполагам. но разбирам чувствата ти, те имат основание. хубава седмица, надявам се с някое по-ентусиазиращо откритие.

  1. fresh cuts of life Автор

   Да, права си, поне нямаше да съм толкова разочарована, но пак щях да го изпия де 🙂
   благодаря ти за добрите думи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.