Вино за Великден


Признавам, че досега претупвах избора на вино за Великден. Задълбавах в боядисване на яйца, избор на козунак (за купуване, нали не си помислихте, че го приготвям аз), агнешкото (аз го правя) и всякакви такива подробности. Тази година, реших да променя това. Все пак избора на вино, зависи от менюто, нали? А, какво меню имаме тук – всичко се върти около агнешко в различни варианти, спанак, салати и разбира се козунак.

вино за великден 11

Ако агнешкото е главния герой

Най-добрата стратегия е да се придържате към червени вина. Търсете вино с прилична танинова структура, добри плодове и послевкус, който да издържи поне колкото този на агнешкото. Целта е, виното да има достатъчно изявена плодовост и свежест, за да се справи със солидния вкус на печеното агне, но без да надделява. Все пак агнешкото е главния герой. Каберне Совиньон или Мерло, Сира винаги са безопасен избор. Ако сте настроени агнешка плешка, Великден, рецепта, малко по-авантюристично, вземете си Малбек или Темпранийо, ще се справят чудесно. Ако искате нещо от стария свят то червено бургундско или червено от Северна Рона са добре дошли. Това обаче, са много общи съвети и всеки може да ги даде. Време е за по-фината настройка. Изберете си виното според рецептата, която ще приготвяте. Най-общо нещата стоят по следния начин:

Агнешка плешка с розмарин и чесън – вземете си Сира от Новия Свят. Нейният плодов фокус, съчетан със солидната и структура ще са в състояние да поемат силните аромати на тази рецепта.

агнешки котлетчета, Великден, рецептиАгнешки котлетчета – това е най-деликатния и фин начин, по който може да поднесете агнешкото. Трябва ви елегантно и фино вино, което да допълва, без да превземе сцената – Пино Ноар нов свят или ако не сте ограничени в бюджета – червено бургундско.

Печено агнешко бутче – търсете вино по-пикантно вино, с нотки на подправки, агнешко бутче, Великден рецепти, Малбек, виноземлисти тонове, и плътни тъмни червени плодове – Малбек или Темпранийо.

Писнало ви е от червено вино? Тогава опитайте с розе, ще се разбира чудесно с гарнитурата от спанак и картофки.

Великден не е само агнешко

За мен е празник на пролетните зеленчуци. Ето и няколко предложения ако наблягате на зеленчуците.

салата, ВеликденЗелената салата – обмислете зелени вина Совиньон Блан, Шабли, Пино Гриджо. Все пак, имайте предвид, че е добра идея да намалите количеството на оцета или лимоновия сок в дресинга.

Печените картофки – както и да ги предпочитате, с розмарин, чесън, салвия, young-baked-potatoes-with-parsleyили каквото ви дойде на ум, Шардонето винаги е чудесна компания.

Останаха ви яйца – да винаги се случва. Ако решите да ги превърнете в салата или ордьовър, комбинирайте със свежо енергично Шардоне.

Козунакът – труден е за съчетаване с каквото и да е вино. Но тук изненадах дори себе си и открих страхотна комбинация. Писна ли ви от вино? Да си призная, на мен – малко. Предлагам ви нещо много необичайно, но какво пък, не всеки ден е Великден – коктейл с вино. Рецептата е на Sutterhome вече я опитах е се очертава, да стане новият ми любим коктейл.cocktail

200 мл вино – мускат или свежо шардоне (охладено)

60 мл. коняк

3 с. л. лимонов сок

6 малки ягоди за украса

Весели празници и наздраве!

6 thoughts on “Вино за Великден

  1. m4nja

    при мен се очертава хем бутче, хем дроб сарма. май ще трябва да търся по-тежичко вино. 🙂

    1. fresh cuts of life Автор

      А при мен май ще са котлетчета и един енергичен пино ноар от Н.Зеландия🙂
      Сподели след празниците, какво вино си избра

      1. m4nja

        Предвидени бяха 3 вида – едно неро д’Авола, едно френско мерло и едно примитиво. Докато се обърна, обаче, гостите ми вече бяха отворили един асеновградски мавруд и така започнахме с него. Общо взето очаквано (поне от мен), маврудът претърпя тотално поражение пред порядъчно тежката дроб сарма и трябваше да бъде отнесен от бойното поле. Подкреплението от неро д’Авола дойде и категорично се наложи над манджата, така че успяхме да разберем какво пием и ядем. За козунака използвахме един супер непретенциозен зинфандел. Последното не беше предвидено и беше моментно хрумване, но се получи доста добре.

      2. fresh cuts of life Автор

        Ехааа…имали сте много сериозна подготовка. Зинфандел с козунак е много интересно и аз ще пробвам. Не съм го месила аз, де🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s