Вино за начинаещи: Минералните аромати във виното


Понякога можете да усетите по-необичайни аромати във виното си – мокър камък, тебешир, или дори мидени черупки. Могат да са доста озадачаващи. Аз поне дълго време си задавах въпроса: „Тези мидени черупки добре ли е да ги има, не е ли добре?“. Това са минералните аромати във виното.

minerali, vino, минерали, виноМинералните аромати са високо ценени, макар и да са малко неразбрани. И така, ако усетите неща като мокър пясък, камък, тебешир, стомана или графит, не бива да се притеснявате. Това е точно тя, прословутата минералност. Смята се, че се придобива от почвата на лозето, но последните научни проучвания не го доказват.

Tози вид аромати са по-деликатни и може да се наложи да ги потърсите внимателно. Но, ще се убедите, че си заслужават.

При белите вина търсете мокър пясък, камък или стомана, морски бряг, мидени черупки. Могат дори да се появят и във вкуса, особено в Шардоне или Совиньон Блан.

дъжд, минерали, виноПри червените вина отново ще намерите мокър пясък или мокър камък, но също така и нотки на графит или тебешир. Могат да се появят деликатно и на небцето, но не се притеснявайте от това, много са приятни.

Следващият път когато се ходите по улицата и започне да вали, поемете дълбоко въздух, защото когато капките дъжд се удрят в земята, точно тогава се появява и минералността, която усещаме и във виното.

 

 

Ето и няколко вина известни с това, че имат изявени минерални нотки:

Совиньон Блан (Чили) – мидени черупки, морски бряг.

Ризлинг (Германия) – кремък, също и шисти.

Шардоне (Шабли) – варовик, понякога и тебешир.

Санджовезе (Италия) – глина, тухла.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.