Вино за начинаещи: Минералните аромати във виното


Понякога можете да усетите по-необичайни аромати във виното си – мокър камък, тебешир, или дори мидени черупки. Могат да са доста озадачаващи. Аз поне дълго време си задавах въпроса: „Тези мидени черупки добре ли е да ги има, не е ли добре?“. Това са минералните аромати във виното, за които Джейн Никълс ще ви разкаже. Тя е автор на Wine speaks 101 и известен винен журналист пишещ за Eat and Drink Magazine.

minerali, vino, минерали, виноМинералните аромати са високо ценени във виното. Те са малко неразбрани, но не бива да се притеснявате от аромати като мокър пясък, камък, тебешир, стомана или графит. Това са много търсени аромати, смята се, че се придобиват от почвата на лозето. Минералните аромати са по-деликатни и може да се наложи да ги потърсите внимателно. Но, ще се убедите, че си заслужават.

При белите вина търсете мокър пясък, камък или стомана, морски бряг, мидени черупки. Могат дори да се появят и във вкуса, особено в Шардоне или Совиньон Блан.

дъжд, минерали, виноПри червените вина отново ще намерите мокър пясък или мокър камък, но също така и нотки на графит или тебешир. Тези аромати определено идват от почвата и са едни от най-високо ценените  в червеното вино. Могат да се появят деликатно и на небцето, но не се притеснявайте от това, много са приятни.

Следващият път когато се ходите по улицата и започне да вали, поемете дълбоко въздух, защото когато капките дъжд се удрят в земята, точно тогава се появява и минералността, която усещаме и във виното.

Оставям ви в ръцете на Джейн, която ще ви разкаже всичко още по-подробно.

Ето и няколко вина известни с това, че имат изявени минерални нотки:

Совиньон Блан (Чили) – мидени черупки, морски бряг.

Ризлинг (Германия) – кремък, също и шисти.

Шардоне (Шабли) – варовик, понякога и тебешир.

Санджовезе (Италия) – глина, тухла.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s