Розето на Бранджелина


The Miraval, производители Анджелина Джоли – Брат Пит, розе, сортове – Гренаш, Сира, Сенсо; Прованс, Франция, 2012, 36 лв. Casavino

rose branjelina, розе бранджелина, брат пит, анджелина джоли Вероятно сте чували вече за розето на Бранджелина. Класирано е на 84 то място от стоте най-добри вина в класацията на Wine Spectator (а това се пак е винената библия), а в класацията им раздел розета е номер 1. Виното е сертифицирано като био. А най-готиното според мен, е че Брад и Анджелина лично са взимали решения в процеса по създаването му. Били са толкова сериозни, че преди това са изкарали курс по винопроизводство. Да ви звучи като Анджелина? Аз поне, намирам нейния почерк в този подход. Разбира се, не са били сами, виното е направено с помощта на семейство Перен – собственици на култовото имение от Южна Рона, Шато де Бокастел. Вероятно на това се дължи и купажа от Гренаш, Сира и Сенсо, типичен по-скоро за Рона, отколкото за Прованс.

миравал, розе, бранджелинаДизайнът на етикета  – изглежда като нарочно скромен, семпъл, но и елегантен. Няма никаква директна препратка към звездната двойка. Ако сте се сблъсквали с вината на Франсис Копола (не са лоши въобще) знаете какво имам предвид. Все пак имената им, ама много дискретно, се появяват на задния етикет в надпис на френски, просто указващ „бутилирано от Джоли, Пит и Перен“. Симпатично, нали? На етикетът отпред на моята бутилка, с малки букви, е написано Pink Floyd. Хмм… поразрових се и се оказа, че на част от бутилките вместо Miraval, Брат и Анджлена са решили да сложат Pink Floyd, като почит към факта, че миравал розе, брат пит, анджелина джоливеликата група е записала The Wall в студио в същото това имение Miraval. Защо пък има студио в някакво си шато? Предишният собственик е бил френския джаз пианист Жак Лусие. Стинг и Крембърис също са записвали там. Дали да очакваме вина и с техните имена?

След толкова много информация, вече е време и за самото вино.

Цвят: бледо-нежно-розов в медни оттенъци.

Аромат: забравете за горски ягоди, лимон и зелена чушка. Да знам, че АРОМАТИТЕтова са типичните аромати за розе, но не и за това. Пригответе сетивата си за едно елегантно, изискано, но и леко нетрадиционно розе. Още с отварянето на бутилката усещам мая. Среща се при доста вина. Все пак виното се създава в процес на ферментация, в която участват дрожди, и такъв аромат не е необичаен. Бързо отминава и се появява, свеж аромат на мандарина, нещо по-плътно, като червени плодове, според мен са череши, последвани от…странно е, но пъпеш. Това не е всичко, обаче. Виното има и дескретна пикантна (Анжелина?) нотка, нещо като смян бял пипер.

Вкус: … преди да пиша за вкуса исках още една чаша вино. За да се съсредоточа по-добре я пия на диванчето пред телевизора. И попаднах на кой филм? На „Мистър и мисис Смит“  – една от онези малки синхроничности, които животът ни поднася, за да ни покаже, че сме на прав път. Вкусът е…ами енергичен. Средно плътно тяло, в контраст на бледия цвят и със дълъг финал. В послевуса остава сладка нотка, като от сметана (Брат?).

мистър и мисис смит

На масата: въобще не се занимавайте с храна за това вино. Кажете ми, Мистър и Мисис Смит занимаваха ли се с храна? Занимаваха се с пиене и секс (да де, в добрите си периоди). Какво ще кажете да последваме  техния пример 🙂

Заслужава ли си: всяка капка.

8 коментара за “Розето на Бранджелина

  1. Pingback: Необичайно розе – Maxxima Vinter Select | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Discover.Vino – вината на Южна Франция | Fresh Cuts of Life

  4. Pingback: Нови вина и нови приятели – Discover.Vino Южна Франция | Fresh Cuts of Life

  5. Pingback: Виното и звездите | Fresh Cuts of Life

  6. Pingback: Звездни вина в България | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.