Как да различаваме хубавото от лошото кафе


кафе, дегустация

Дегустация на кафе и няколко съвета

Преди няколко дни имах удоволствието да участвам в дегустация на кафе. Оказа се също толкова интересно и забавно, колкото тези за вино. Научих много неща за кафето, които не съм си и представяла, че имат значение. Дегустацията беше в Coffee Religion (чудно местенце между другото, а и винената им селекция си я бива), където наш домакин беше Йордан Дабов.

И така, ето много накратко, какво трябва да знаем, за да различим доброто от лошото кафе.

Аромат – първата стъпка при оценяването на кафе. За да го оценим, трябва да вдишаме прясно смляното кафе. Препоръката на Йордан – да направим няколко кратки вдишвания, вместо едно дълбоко. До тук добре. Вече можем да правим изводи. Ароматът може да бъде богат, сложен, игрив, хармоничен. Хармоничен е когато съвпада с вкуса, т.е. оправдава нашите очаквания.

кафеКиселинност – в контекста на кафето, това не означава, че то трябва да има кисел вкус. Киселинността е онова освежаващо и прочистващо небцето ни усещане, което варира от ниско до високо. Едно латиноамериканско кафе от Колумбия може да е доста „живо” на езика и за него казваме, че е с висока киселинност. Кафето от Индонезия, обикновено е доста гладко и меко – то има ниска киселинност.

Плътност  – Това е общото усещане, което напитката предизвиква в устата ни,  тежестта и гъстотата, които чувствате върху езика си. Понякога използваме изрази като „Гъсто като сироп“. Е, точно тогава описваме тялото и плътността. За да сравните плътността на различни сортове, може да добавите равно количество мляко във всяко приготвено кафе. Тези с по-тежко тяло ще запазят в по-голяма степен вкуса си, когато се разредят. По принцип индонезийските сортове кафе имат по-висока плътност, сортовете от Южна и Централна Америка са с по-ниска.

Вкус – най-важната характеристика, която обединява аромати, киселинност, плътност и създава цялостното впечатление. И, да си го признаем, е главната причината да пием кафе. Вкусът може да е жив, деликатен, ароматен, плодов, сочен или сладък. Това са вкусовете на доброто кафе. Ако пием лошо обаче, то бихме описали вкусът му като горчив, остър, твърд, кисел, слаб или пък воднист. Да, точно така, кафето трябва да е освежаващо леко горчиво, а не преобладаващо горчиво.

Послевкус – вкусът продължава да се развива, дори след последната глътка кафе. Нещо, което отначало ви се е сторило сладко, след 30 секунди може да е кисело. Затова обърнете внимание точно на това – развитието на вкуса с времето.

А как да се научите да различавате доброто от лошото кафе? Съветът на Йордан Дабов е: „Опитвайте, опитвайте, опитвайте!“.

coffee tastingОпитахме три кафета от Папуа Нова Гвинея, Бразилия и Ел Салвадор, в този ред. Техниката на приготвяне на кафе за дегустация е по-различна. Няма да ви я описвам подробно, отидете на дегустация и ще я научите. Или пък, може да прочетете подробни указания ето тук.

Ароматите: в първото кафе открих смлени ядки, тютюн и жълти листа. Развихрих се направо. Второто от Бразилия направо ме зашемети с мощен аромат и направо се изложих, не успях да идентифицирам почти никакви аромати. Не че нямаше, о, имаше в изобилие. Бяха мощни и комплекси и доста по-трудно определими. Комплексността е един от признаците на добрите кафета, както разбрахме по-късно. Кафето от Ел Салвадор беше според мен с аромати на цитрус, какао и изкусителен аромат на канела. Вече беше моят фаворит.

Дегустаторската лъжица

Дегустаторската лъжица

Вкусът: тук трябваше да търсим дали ароматите продължават във вкуса, киселинност, плътност и да оценим баланса и комплексността. При дегустация, кафето не се пие, а се сърба с специална дегустаторска лъжица. Целта е кафето да достигне до всички вкусови рецептори на езика по едно и също време.

Папуа Нова Гвинея: леко до средно тяло.

Бразилия: плътно, мощно тяло, отново с красиви и интензивни аромати. Вече успях да различа какао и изненадващо, но нещо като ванилия и мед. Добра, стабилна киселинност – живо на езика, но без да накиселява. Плътно тяло. Абе, хубаво кафе е.

Ел Салвадор: най-високата киселинност от трите, плътно тяло, вкус с нотки на какао и отново тази канела. Все повече ми харесва.

кафе, еспресоВече беше време да изберем нашия фаворит. Повечето избраха това от Бразилия, а аз и още един от участниците се спряхме на Ел Салвадор. Опитахме и двете на еспресо. Това от Бразилия беше, ама дяволски добро кафе. Наистина. Моят фаворит не се представи чак толкова добре. Беше доста по-кисел. Нашият домакин обясни, че е изпечено предишния ден и му трябват няколко дни, за да покаже истинския си характер.

Беше много интересно, научих ужасно много нови неща. И за едно нещо съм сигурна, след тази дегустация, кафето никога повече няма да бъде същото.

И накрая – някои от препоръките на Йордан Дабов как да съхраняваме кафето си у дома:

  1. Купувайте винаги колкото е възможно по-прясно изпечено кафе.
  2. Купувайте на малки порцийки, които да ви стигнат за седмица.
  3. След като отворите пакета, съхранявайте кафето в контейнери, които не допускат вътре да навлиза светлина, въздух и влага. Дръжте кафето далеч от миризми.
  4. По възможност смилайте кафето винаги преди варене.

Приятно кафепиене!

Реклами

6 thoughts on “Как да различаваме хубавото от лошото кафе

  1. Pingback: Перфектно капучино всеки път | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.