Бирен експерт за 10 минути


Много отдавана се канех да напиша пост за бирата, но ето че някой ме е изпреварил🙂. С удоволствие споделям този пост на Свилен Кириловски от Bforbeer с вас.

bforbeer

Разбира се, за да бъдеш бирен познавач, е нужно не само да изпиеш доста бири във възможно повече стилове, но и да се опиташ да ги прецениш. Но ето един безкрайно съкратен и опростен алгоритъм, предложен от авторитетния сайт Ratebeer.com, който най-малкото може да помогне за по-правилното възприемане на пивото, което има човек пред себе си. Така всеки може да си подбере подходяща за вкуса бира, стил, да съчетае с подходяща храна и т.н.

Добре е да се знаят основните съставки на бирата, извън водата:
– Малц
– Хмел
– Мая

Малцът е сред най-важните съставки. От него се извличат захари, които пък дават на по-късен етап алкохола в бирата. Хмелът съдържа натурални консерванти, които пазят бирата от разваляне. Той осигурява отпускащият, релаксиращ ефект, който дава бирата. Както и горчивината, а и допълнителни аромати. Маята (дрождите) пък осигуряват така необходимата ферментация. Разбира се, в някои стилове бири се добавят…

View original post 669 more words

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s