Грешката е вярнa – Il Fiore, Braida


Braida, Il FioreIl Fiore, производител Braida, Пиемонт, Италия, 70% Шардоне, 30% Nascetta (местен пиемонтски сорт, който нямам идея как се произнася), 27 лв. От Vinelo

Това вино попадна по погрешка у мен. Трябваше да е Ризлинг от същата изба, но чак като се прибрах у дома, видях, че е друго. Оказа се купаж Шардоне и Нашетта (Google го произнася така), местен бял сорт. Видя ми се интересно, пък и ме мързеше да го връщам, така че …ами изпих го, какво да се прави🙂

Цвят: Сламено жълт и блестящ.

Аромат: Тук сериозно се затрудних.

il-fiore 1Ето как го е описал производителят: „изразена минералност и елегантна киселинност; ароматен букет от зрели плодове, нотки на бял пипер, следвани от свежи цитросуви аромати на небцето; следват тревисти и цветисти нотки, костилкови плодове и сладки подправки“. Брях! Не че няма такива шардонета, има и още как.

Ето какво усетих аз – носът ми категорично отказа да намери минерали, чак се фрустрирах. Не особено интензивни аромати на бели сочни плодове – круша и май зелена праскова (тук имаме известно доближааване до зрелите и костилковите плодове). Никакъв бял пипер. Заклевам се. Цитрус, като лайм, лимон даже, да. Има си. Тревисти нотки не откривам. Цветя – ако проявите много въображение. Сладки подправки означава ванилия, карамфил, канела. При бяло вино, по-скоро само ванилия. Не откривам. При сухата проба плодовете се усещат като по-зрели и това е. Суха проба е, когато изпиете виното си и оставите чашата за известно време без да я миете, или наливате отново. Тогава по-плътните аромати се усещат по-добре.

Вкус: Има една очарователна лека газираност, която отминава след 5 – 6 минути. Придава му много свежест. След като отмине, се усеща, че виното си има добра киселинност. Елегантна ли е? Да. Виното има, типичното за шардоне, много приятно обло тяло, нежно като коприна, но с добра плътност.  А тази киселинност го прави свежо, така че, да не натежава. Дълъг послевкус, в който ясно се усеща цитрус.

il fiore and foodНа масата: тъй като не се впечатлих от ароматите, а повече от вкуса и начина, по който виното се усеща в устата, реших да го комбинирам с храна, която да подчертава тази плътност, но и нежност на вкуса. Паста със сметанов сос и кюфтенца от телешка кайма, беше моя избор. Освен това, имах само тези продукти налични в хладилника. И  освен това, умирах за паста. Оказа се добър избор, тази комбинация направо съживи виното.

Заслужава ли си: Това е много внимателно и елегантно направено вино, в което Шардонето доминира. И като аромати и като вкус. На мен ми се стори, съвсем обиччайно. А аз търсех, нещо , което да ме накара да кажа „Уау“. Е, това не предизвика този ефект.

2 thoughts on “Грешката е вярнa – Il Fiore, Braida

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s