Най-важните неща за виното за 7 минути


С удоволствие споделям това видео с вас – 7 минутен наръчник на Гари Вейнърчук, в който обяснява най-важните неща за виното. Кой е той ли? Гари Вей-нър-чук, както той обича да се представя, е руски емигрант в Ню Джърси, който през 2006 основава видео блога си Wine Librery TV и чрез него превръща скромния семейния магазин за вино в супер успешно предприятие.

Наричан е „първият винен гуру в ерата на YouTube” и „най-влиятелния винен критик след Робърт Паркър“ и с други гръмки имена. Това, което аз най-много му харесвам е, че той е трошачка на винени табута. Ако едно вино не му харесва, никак, ама никак не е деликатен. Няма значение дали е от реномиран производител или оценено с 95 точки. Казва го и това е.

В това седем минутно видео, Гари казва по неговия забавен начин, всичко важно, което трябва да знаем за виното. Ето и много накратко, но все пак гледайте видеото, ще се забавлявате:

 • Ако все пак нямате време да изгледате това видео, най-важния съвет според Гари е; „Когато отидете в магазин за вино, много ви моля не си купувайте още едно шардоне, или още едно мерло. Пробвайте непрекъснато нови сортове. Обогатявайте вкуса си.“.
 • Препоръки за вина под 10$: за бели вина Южна Африка, за червени Португалия.
 • Когато купуваме вино, кое е по-важно етикета или годината? Много честният отговор на Гари: „Това, което небцето ви хареса най-много“.
 • Кои са най-добрите източници, от които да учим за виното? „Четете блогове“ (благодаря ти Гари).
 • Наистина ли си струва да купуваме вина над 25$? Според него, сега на такава цена могат да се намерят вина от световна класа.

Оставям ви в ръцете на неподражаемия Гари, за да научите още:

Какво да питаме сомелиера в ресторанта, за да впечатлим гаджето си?

За ползата от винените клубове…

И други забавни неща 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Най-важните неща за виното за 7 минути

  1. fresh cuts of life Автор

   Това е страхотно. Живея в София и няма да мога да отида. Но ти ако можеш отиди. Много ми иинтересна керацудата как се получила

 1. Николай

  Един може би глупав въпрос но колко дълго може едно вино да отлежава в бутилка ?
  Благодаря предварително.

  1. fresh cuts of life Автор

   Не е глупав въпросът, но това е дълга и сложна тема, която заслужава отделен пост. Най-общо зависи от сорта, реколтата, начина на правене и разбира се първоначалната идея, за която е направено виното. Има вина направени да се пият веднага, те не отлежават добре, има и такива направени с идеята да отлежават дълго и качествата им да се подобряват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s