Австрийски ризлинг


Loimer, Ризлинг, Kaptstal, DAC, 2013, Австрия

Камптал, KamptalВдъхновена от Grand Austrian Tasting реших, че дойде време и за Ризлинг от Австрия. Този е на Фред Лоймер. Производител известен с био динамичните си смели вина. Интересното е, че гроздето идва от лозя, които са с каменисти почви – 80% са gnaiss, нещо много близо до гранитни и 20% льосови. Каменистите почви са много добри за лозето, не за жито или царевица, но за лозите са идеални. Защо? Помагат на корените да растат по-надълбоко и да дават грозде с наситени и комплексни вкусове. Важно ли е това, за да се насладите на виното? Разбира се, че не, но пък е интересно. А, сега към самото вино.

loimer riesling Цвят: Светложълт, сламест, блестящ цвят.

Аромат: Средно интензивен аромат – лимон, зелена ябълка, праскова и накрая дори манго. Очаквах и минерали, заради тези скалисти почви, но не ми се разкриха чак толкова лесно. Първата чаша виното беше преохладено, към 6 градуса и ароматите бяха много слаби. Чак третата чаша я издебнах с подходяща температура и ето ги минералите – като сух камък, прах, но е точно това, напечени от слънцето твърди скали, ама не ронещи се варовикови скали, а твърди гранитни  скали.

Вкус: Стегнато и много елегантно, плъзга се леко и нежно. При по-висока температура се киселините вече се усещат повече, но дори тогава не са натрапчиви. Вкусовете са на  лек лимон и зелена ябълка, част от ароматите се пренасят и във вкуса.


Заслужава ли си:
Деликатно  вино, което не се дава много лесно. Отначало ми се стори семло, свежо с много зелена ябълка. Фокусирано вино. С малко търпение започна да се разкрива.  Много фино и с внимание направено вино. Всички аромати и вкусове са деликатни и многопластови. Ако искате да го споделите с приятели, които не са чак толкова запалени по виното, не се притеснявайте – влиза лесно и приятно. Абе, австрийска работа, точно като Моцарт – приятна, лека и любима музика, а като се заслушаш – тези шеснайсетини ноти, са ужасно трудни за свирене и този пианист как се справя…И това вино е точно такова.

ризлинг и хранаНа масата: За това свежо вино избрах салата. С авокадо, за да придам малко плътност. Ако добавите някое любимо сирене или бекон, още по-добре. Внимавайте с дресинга. Виното трябва да е с по-висока киселинност от салатата, иначе ще ви изглежда плоско и скучно. Избрах шери оцет, който е сладък и достатъчно ароматен, за да се „върже“ с виното.

Реклами

3 коментара за “Австрийски ризлинг

  1. Pingback: Как да се науча да дегустирам – киселините | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.