Перфектно капучино всеки път


Когато ми идват приятелки на гости, често разбиват на пух и прах намеренията ми да пием вино и най-безсрамно настояват за капучино🙂 „Защото го правиш толкооова хубаво…“. Няма нищо сложно в капучиното, само няколко трика и днес ще ви кажа моите. Хубавото капучино е 1/3 еспресо, 1/3 мляко и 1/3 пяна. Ето как става:

1. Приготвяте си наистина хубаво еспресо. Ако то не е добро, колкото и добре да се справите с млякото, капучиното няма да струва. Е, всеки е свикнал и си има свой начин. Няма да ви уча да правите еспресо, но не претупвайте, дайте най-доброто от себе си. И с хубаво кафе, нали? Най-подходящото кафе е такова с по-висока киселинност, защото млякото привнася сладост от лактозата и двете се уравновесяват. Наскоро разбрах, че уредът с който се притиска кафето в цедката се нарича тампер🙂. Значи, по-леко с тампера и нека еспресото остане на дъното на любимата ви чаша. Тя трябва да е предварително затоплена.

капучино, еспресо2. А сега млякото. За да имате хубава и плътна пяна, то трябва да е студено. Сложете млякото в каничка (ако е метална и с дълга дръжка ще ви е по-удобно). Потопете дюзата за пара, но не много, трябва да е близо до повърхността. Защо? Така тя поема повече въздух и прави по-гъста и плътна пяна. Много внимавайте, не бива да се получават мехури, пречат да се образува пяна. Ако все пак се случи, потопете дюзата по-дълбоко и бавно я издърпвайте нагоре. В идеалният случай млякото трябва да се върти в кръг в каничката. Не допускайте да бълбука.

капучино,пяна, мляко3. Кога да спрем? Не бива да превишавате температура от 65-70 градуса. След тази температура млякото отделя захари и драстично променя вкуса си. Към по-лошо. Можете да контролирате температурата с термометър. Но с времето ще свикнете и няма да имате нужда. Един приятел бариста ми показа следния трик – когато млякото се загрее достатъчно, то променя звука, който издава. Става по-тих и глух. Цялото упражнение е малко като да свириш на инструмент и да улучиш верния тон.

4. Пяната. Ако до тук всичко е наред млякото би трябвало да е удвоило обема си и да има чудна нежна пяна. Ако пяната е достатъчно, но не сте достигнали температурата, потопете дюзата близо до дъното на съда и загрявайте. Така ще избегнете гадните мехури.

капучино5. Сега трябва да уплътните пяната. Завъртете каничката няколко пъти в кръг и ударете дъното и в плота. Ето защо трябва да е метална🙂. Направете го няколко пъти, докато пяната ви се сгъсти.

6. Изсипете внимателно млякото върху еспресото. Да, млякото е под пяната и в началото може да ви се наложи да задържате пяната с шпатула или нож. С времето ще свикнете и ще го правите и без шпатула.

7. Когато чашата е 2/3 пълна изсипете и пяната.

Ами това е, имате прекрасно небесно нежно капучино. Изглежда сложно, но като свикнете, отнема точно 5 мин. И накрая, не забравяте, почистете машината си. Като истински бариста.

капучино с закуска

6 thoughts on “Перфектно капучино всеки път

  1. Гергана Лазарова

    Ей така го правехме и в суши бара, където работих по-миналото лято.
    Мими, чудесно е! А приятелките ти просто ти имат вяра, затова. Когато започнеш сама да правиш виното, ще пожелаят и от него.😉
    Прегръдки и хубава вечер, Мими!

  2. Katerina Rangelova

    С удоволствие бих ти дошла на гости за едно капучино🙂 И чаша вино след това🙂 Чудесни съвети, Мими, ще се пробвам!

    1. fresh cuts of life Автор

      Когато кажеш. За мен ще е удоволствие. Пробвай и дори да не се получи от първия път, не се отказвай. Камучиното си иска и малко майсторлък.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s