Когато македонците се заемат – Стоби, ризлинг


Stobi, Ризлинг, Македония 2011г., 6,99 лв. от Била

stobi winery, ризлинг, македонияПопаднах на това вино на Балканския винен форум и когато го видях в магазина…е, не планирах да купувам вино, но просто беше неизбежно. Винарна Stobi са македонска изба, една от най-големите всъщност. И както се оказа, правят забележителни вина на много добри цени. Когато македонците се заемат, работата става сериозна.

Цвят: много наситено, златист, почти като старо злато.

Аромат: минерали, лимон, праскова, много свеж и приятен. И петрол. Имам големи проблеми с проклетия петрол в ризлинга. Знам, това е една от сортовите му характеристики, особено за по-отлежали вина.  Въпреки това ми е трудно да възприема идеята.  Извън виното, почти ми става лошо от тази миризма. Да, да, това е престижен и високо ценен stobi, ризлинг, македония, виноаромат и все пак….  И ето го тук. Оказа се, че няма от какво толкова да се страхувам. Във виното този аромат е съвсем друга работа. Няма нищо общо с бензиностанция. Просто това е по-плътен аромат, който няма друга дума с която да бъде описан. Това е магията на виното – аромати, които принципно не харесвам се превръщат в малки съкровища, когато са в бутилка.

Вкус: Слава богу, няма петрол във вкуса. Лимон, праскова, с много свежест и с дълъг плодов финал. Само, на края се появява лека горчивина, но за тази цена и това качество, не съм сигурна че имам право на някакви претенции.

На масата: При комбиниране на ризлинг с храна може да се подходи доста креативно. Ако сте настроени по-авантюристично, той е прекрасен с източна кухня, най-вече тайландска, китайска или дори суши. Но на мен ми се искаше да му измисля нещо по-нашенско. А подходящото предложение дойде от приятелка – чушки пълнени със сирене. stobi, мезе, вино, чушки със сиренеИзбрахме козе сирене, за да хармонира на минералите в началото и добавихме крем сирене, за да отговорим на по-плътната структура на виното. Подправките са зелен пипер, прясна чубрица и люта чушка. Добавихме я,  за да внесем малко енергия в тази простичка рецепта и да направим ястие, което достойно да партнира на този наперен македонски ризлинг.

Заслужава ли си? Много изгодна сделка. Опитайте го.

Advertisements

4 thoughts on “Когато македонците се заемат – Стоби, ризлинг

 1. Гергана Лазарова

  Ей, Мими, ама ако знаеш как ме усмихваш винаги! 🙂 Даже две усмивки ти изпращам този път!
  И… малко виновно, защото сигурно някъде си обяснила, но аз не съм прочела. Все пак – какво ще рече това „Имам големи проблеми с пролетия петрол в ризлинга.“ Не ми е познат този процес с петрола и виното…

  1. fresh cuts of life Автор

   Ха ха, Много хубав въпрос Гери! Петролът не е процес във виното. Слава богу няма никакъв петрол в нито едно вино на света. Просто има някои аромати в дадени вина (много често Ризлинг), които могат да се опишат точно с тази асоциация с петрол.

 2. Pingback: Какво открих на Балкански винен форум 2014 | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.