Какво се случва ако преодолеем предразсъдъците си – Совиньон Блан, Турция


Chamlija, Совиньон блан 85%, Вионие 15%, производител Chamlija, Турция, 20 лв., Apollowine.com 

Как попаднах точно на турски совиньон блан ли? Опитах го на Балканския винен форум и е…бях малко скептична какъв совиньон може да стане в тази топла страна. Мустафа Камлика (собственикът, който лично представяше вината си) ми каза: “Това е много свеж совиньон, защото е от Странджа – най-хладния регион.” Скептицизмът ми се засили още повече, та как…всички знаем, че Странджа у нас е може би най-топлия регион. Опитах го, любезничка съм, все пак…И се влюбих. Ей така. От първата глътка. Оказа се, че противно на моите предразсъдъци, това е много свежо, ароматно и очарователно вино. Мустафа обясни, че лозята са в подмножието на самата планина и през деня никога не става много топло, а през ноща е хладно. Това позволява дълъг период на зрееене на гроздето, като в същото време се запазват киселините, от там и свежестта.

chamlija, турция, вино, совиньон бланМислех си, че едва ли ще имам друга възможност да го опитам, защото не се внася в България. За щастие  и други са оценили вината на Chamlija и те вече са в България. Виновниците са  Apollowine.com благодарение, на които това прекрасно вино е в ръцете ми.

Apollowine.com е онлайн магазинът за вино на Митко и Дони. Често хвърлям по едно око на селекцията им, защото имат истински нюх за хубави вина. Всъщност концепцията им е, да  откриват и предлагат непопулярни, трудно-откриваеми, но високо ценени за качествата си вина. Митко (Димитър Николов) е винен специалист, международен съдия и търговец на вино с богат международен опит, който открива вината ( т.е. сърцето), а Дони ( Донка Костурска-Николова) е управляващ проекта във всичките му оперативни, стратегически и маркетингови посоки ( т.е. усмивката)!

Цвят: Наситено жълт, златист с блясък.

Аромат: лайм, праскови, личи, кайсии с онази лека тръпчива нотка, характерна за кайсиите. Откривам лека опушеност, идва от бъчвите, в които виното е ферментирало и отлежавало.  Совиньон  блан и дъб е много трудна връзка, но тук се е получила добре. Чамлъджа (така се произнася) са поели риска и напълно оправдано, резултатът е многопластово и вълнуващо вино.  В него има и някаква неопитомена нотка, която неустоимо ме привлича. Е, трудна работа е, когато трябва да обясниш защо точно се влюбваш.

Вкус: цитрусите  преобладват много повече. Сочно и по-плътно отколкото очаквах от един Совиньон блан, тук Вионието си казва думата.

chamlija, турско вино, мезе за виноНа масата: Нещо леко и лятно, виното заслужава да е в центъра на вниманието. Аз избрах смокини, исках средиземноморски привкус. И освен това са любимия ми плод.

Заслужава ли си? Много съм доволна, че преодолях предразсъдъците си и открих това вино. Ще завърша е един цитат: „Виното е преди всичко удоволствие. Не бива да бъде принизявано само до скучна терминология… Ако вниквате в същността на всяко вино, което пиете, и го възприемете с отворено съзнание, ви очаква магия…“ – Кърмит Линч, „Приключения по пътя на виното“. Е, кажете, не е ли прав?

P.S. А ако си поръчате 6 бутилки от Apollowine.com доставката е безплатна. И това важи за територията на цялата страна 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s