Бетонното „Яйце“


Изглежда, че представата ми за производството на вино е доста наивна. Обикновено си си представям два варианта – подземия, където в дъбови бъчви бълбука течност и тя по-тайнствен начин се превръща във вино, или съм в другата крайност – огромни неръждаеми контейнери, където майсторите енолози правят магията. Тези мои фантазии освен наивни, оказа се, че на са и верни. Магията ставала и в съдове от бетон. Признавам, че се изненадах и не можех да си представя защо ползват точно този прозаичен материал.

Ето защо: Бетонът дава възможност за микро оксидиране на виното. Казано с по-прости думи, за такива като нас, вино може да диша, докато ферментира. Вината ферментирали в такива съдове показват по-добра структура, плодова интензивност и минералност от такива, които са ферментирали в съдове от неръждаема стомана или пластмаса.

А, от няколко години има нова мода – бетонни ферментатори във формата на яйце. Проектирани са от Marc Nomblot, трето поколение производител на бетонни съдове.

egg fermentator

Снимка neilpendock.com

Формата е вдъхновена от античните римски амфори, в които са съхранявали виното си. Заради формата си на яйце, температурната разлика на върха и дъното е около 1 градус. Това дава възможност течността бавно да се движи и утайките да останат разпръснати в дисперсната среда. Опа, химичния инженер в мен взе превес…т.е. твърдите частици, които всяко вино съдържа не се утаяват. Или поне за известно време. Контактът на виното с утайките има разнообразни предимства и в другите съдове (дъбови бъчви или контейнери от неръждаема стомана) винарите прибягват до различни методи за разбъркване, за да го стимулират. В „яйцето“ това не се налага.

Няма да ви занимавам повече с технически подробности, само ще спомена, че едни от най-известните вина в света ферментират в „Яйцето“. Първото е произведено специално за Domaine de M. Chapoutier. Яйчената мода бързо завладява винения свят. Вече има и няколко такива в България. Чакаме с нетърпение резултатите.

6 коментара за “Бетонното „Яйце“

 1. EddiE

  Поздравления за изчерпателната информация! 😉
  Малко уточнение – Mark Nomblot произвежда първият такъв съд през 2001 г. по поръчка/проект на Chapoutier, а не по собствена инициатива. Впоследствие Nomblot започва производство на тези съдове, явно с пропуски в комуникацията с втория, като Chapoutier смята да отнесе въпроса относно интелектуалната собственост към съд.

  1. fresh cuts of life Автор

   Да, напълно сте прав. Благодаря за уточнението и добрите думи 🙂
   Чакам с нетърпение нови неща в winelingo.eu

 2. Pingback: DiVino.Taste 2014 – виното | Fresh Cuts of Life

 3. Ili

  В много винпроми при социализма е имало бетонни ферментатори, не във форма на яйце, но бетонни, с голям обем. И в момента ферментаторите във винарната „Беса Вали“ (виното „Енира“) са бетонни. Проблем е миенето, задържат микроорганизми. Тези в „Беса Вали“ са от полимер бетон, но все пак. И не е само до дишането. Масата оказва влияние. Но това са подробности.
  Впрочем, при миенето им навремето се е налагало вътре да влизат хора, да търкат на ръка и е имало смъртни случаи – отравяне с въглероден окис.

  1. fresh cuts of life Автор

   Да, има, виждала съм такива в Менада. Права сте за проблема с хигиената, има го и затова сега се предпочитат иноксовите ферментатори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.