Филми за виното


agoodyearИма филми, в които виното е главен герой, е … или почти. Ето и моята лична класация на любими винени филми.

A Good Year (2006)

Красиво сниман филм. А пък, трансформацията на Ръсел Кроу от финасов хищник от Лондонското сити, до лежерен бонвиван в Прованс ме забавлява. Филмът си има всичко, красиви пейзажи, опасна жена, романс и много вино.

 Sideways (2004)

sidewaysЛюбимите Отбивки, заради които толкова много хора намразиха Мерлото и започнаха да пият Пино Ноар. Заслужава си да се гледа отново. Седнете на дивана с бутилка Мерло, да точно така и дайте втори шанс на това забавно филмче и на Мерлото. Няма да съжалявате.

The Silence of the Lambs (1991)

Може и да е малко зловещо, но безупречния вкус за вино на др. Ханибал Лектър, просто не може да бъде подминат.Bottle Shock

Bottle Shock (2008)

Базиран на истински събития, филмът, с участието на Алън Рикмън, разказва за прочутата сляпа дегустация на калифорнийски и френски вина в Париж. Резултатите от нея разтърсват индустрията и променят винената мода. Май завинаги.

The Kids are All Right (2010)

Полу-драма, полу-комедия. Анет Бенинг и Джулиан Мур са двойка, опитваща се къде успешно, къде не да отгледа двете си деца тинейджъри. Най-хубавото на филма, поне за мен, беше вещината с която великолепни вина се комбинираха със сложни житейски ситуации. Вдъхновяващо. Този филм ме кара да се чудя, дали ако поднеса лоша новина на майка ми, но с чаша прекрасно вино, ще я преглътне  по-лесно. Може и да опитам.The-Kids-are-Alright-

А тези филми са за вас, но само ако сте винен маниак:

Mondovino_movieMondovino (2004)

Документален филм за винения свят отвътре. Много подробен и на места критичен поглед към винопроизводството. Също и много разговори с Мишел Ролан, човекът чийто стил на виноправене се превърна в световен модел за подражание и успех.

Red Obsession (2013)

Прочуто винено имение в Бордо се опитва да удовлетвори ненаситния апетит на клиентите си за Red_Obsession_R-114114-9неговите редки и скъпи вина. Вината му вече не се купуват, за да се пият, а защото са станали символ на лукс и престиж. Филмът представя Бордо в най-красивата му светлина, но в същото време отразява и натискът, който пазарът (в случая Китайският пазар) оказва върху винарите.

Somm (2013)

Пак документален филм, но много забавен. Показва четирима мъже, реални хора. Те са сомелиери и са в последните дни преди да се явят на изпит за Master Sommelier. Ако успеят да го вземат, ще получат титла, която имат само още 200 души в света. Филмът е комплексен и сложен, точно като хубавото вино и разказва увлекателно за тези четирима реални сомелиери и дните им пред най-голямото предизвикателство в живота им.

А кои са вашите любими филми за вино?

Реклами

7 коментара за “Филми за виното

 1. Гергана Лазарова

  „The Silence of the Lambs (1991)

  Може и да е малко зловещо, но безупречния вкус за вино на др. Ханибал Лектър, просто не може да бъде подминат.“

  Голям филм от голяма поредица. 🙂

 2. Elitsa Ivanova

  Някак съм пропуснала да гледам The Kids are alright, но определено ще поправя грешката, защото обичам филми представящи реални житейски ситуации. Имам и предложение за още един филм, който вълнува именно с това. Прекрасно диалози и особен акцент на разговори за живота, на двойки от всяка възраст, естествено на чаша вино 🙂 – Before Midnight.

  1. fresh cuts of life Автор

   В неделя пак гледах The Kids are Allright, бях забравила колко хубав филм е. филм за порастването, всъщност. Е има и доста бутилки вино, но това само помага 🙂
   Before Midnight също влиза в списъка

 3. Веселин Рашев

  Да добавим и „The chateau Meroux“, „You will be my son“, „Vinodentro“, „The vintner’s luck“, „El Camino del Vino (The Ways of Wine)“, сериите „Everyday guide to wine“, водени от Jennifer Simonetti MW. Все още съм в търсене на „A year in Burgundy“, „A year in champagne“, „From ground to glass“, „Barolo boys“ и „Merlove“.

 4. Pingback: Филми за виното II част | Fresh Cuts of Life

 5. Pingback: Филми за виното III | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.