Сеп Мозер, Ризлинг Фон Тен Терасен


Сеп Мозер, Ризлинг Фон Тен Терасен, 2013, Австрия, Рорендорф, 25 лв. от Яна Петкова

sepp moser rieslingЩе споделя с вас едно мое тайно винено удоволствие. Когато пия вино с приятели винени ентусиасти, поднасям им бутилка на Сеп Мозер. И то,  без никакви обяснения и предупреждения. Не знам друго вино, което да предизвиква такива крайни реакции като това. Повечето хора или го обожават, или го отхвърлят. Всъщност не мога да се сетя за никой, който да е останал равнодушен. Да, вината му се открояват и се запомнят. Аз съм от обожаващите го.

Цвят: светло сламест и блестящ.

Аромат: сложен и изискан нос. Веднага изпъкват минерали. Оприличавам ги на мокри камъни на брега на море. Ох, ходи ми се на море май…но виното предлага и много повече – лайм, зелена праскова, личи, изкусителен липов цвят. Ако го оставите малко по-дълго в чашата си ще усетите и по – плътни аромати на мед. Трудно е да се съсредоточите,  защото виното е изключително вкусно…И като казах вкус…

Вкус: морската минералност очарователно се пренася и във вкуса като лека морска соленоватост. Нека това не ви стряска. Типично е за Сеп мозер и ами…страхотно е всъщност. Свежо и жизнено вино, вкусовете подскачат и много динамично преливат един в друг. Чак е стряскащо. След соленото, леко кисело, след това  идва сладко. Задръжте. Не преглъщайте веднага. Ако сте като мен, това със задържането няма да ви се получи веднага. Може би на втората – третата глътка. Но ще бъдете възнаградени – сладострастен вкус на праскова. Кой да го очаква от това свежо и минерално вино. Но то както казах, не е чак толкова семло. Дълъг финал. Ще го усещате на небцето си, дори след 10 минути.

sepp moser riesling 2На масата: Пикантна храна. Mорска, ще му дойде много добре. Аз избрах китайски ориз със зеленчуци и морски дарове, с доста люти подправки. Киселинността на виното, много приятно гаси пожара от подправките.

Заслужава ли си? Много. Отличен ризлинг.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s