Испанска приказка


Baron de Ley, Темпранийо, Reserve 2008, Риоха, Испания, 13,5% от Vinello, 15 лв.

Винарната не е стара, само от 1985 e, когато група професионалисти от Риоха, решават да започнат проект, който да съчетава всички елементи, правещи от едно вино произведение на изкуството. Амбициозно, нали?

baron-de-ley-winery

Виното е ферментирало в иноксови съдове. След това е отлежавало 20 месеца в нови дъбови бъчви и след това още 24 месеца в бутилка, за да довърши развитието си. По време на отлежаването в бъчвите (225 л. френски и американски дъб) бавно протича процес на оксидиране на виното, тъй като порите на дъба пропускат кислород. Виното стабилизира цвета си и поема танини и аромати от дъба. Следва отлежаването в бутилки, в което виното се заобля и става още по-благородно. Това е, нещо като финално полиране.

Цвят: Тъмен, непрогледен рубин, все още има пурпурни оттенъци, с лек гранатов нюанс по ръба.

baron de ley wineАромат: Минералност. Много приятна, интригуваща и неочаквана. Опушеност. Дава му нотка зрялост и елегантност, но без въобще да доминира. Подправки. Черен  пипер, бахар. Печено месо. Отново подправки, но този път сладки – канела и карамфил.  Изненадващо интензивен букет за вино на 6 години. Разбира се има червени плодове, но далеч не така интензивни и доминиращи, както при младите плодови вина. И още – тютюн, но не като цигара, а като набрани и оставени да изсъхнат  тютюневи листа.  Бавно и на сянка. Който е брал тютюн като малък, веднага ще разпознае този аромат.

Вкус: Опитът ми с испанските вина, не е съвсем положителен, след интригуващите аромати, идва едно тънко тяло, с доста киселини и остри танини. Малко се притеснявам да отпия. Стискам си палци. Ммммм….това е точно обратното. Меки заоблени, опитомени танини. Киселините са достатъчно, за да дават енергия на виното и те карат да отпиваш още. Плодовете ги няма. Обаче има богати  землисти тонове. Много балансирано. Перфектно балансирано, всъщност. Средно тяло. Алкохолът не се усеща, въпреки че 13.5% си е доста.

телешки стекНа масата: Първи опит – с паеля. Неуспешен. Паелята с нейните експлозии от вкусове, изцяло покри виното. Трябваше ми нещо по-просто и умозрително. Телешки стек в испански стил. Мариновах парчетата в смес от лайм, зехтин, черен пипер, чили, червен пипер и чесън. След това на оребрен тиган за 6 до 8 минути. Зависи как ги предпочитате. Аз ги пекох 8 минути, но им беше много. Следващият път ще намаля времето.

Заслужава ли си? Получава допълнителни точки, заради добрата си цена. Истинска находка.

Advertisements

5 thoughts on “Испанска приказка

  1. m4nja

    този изненадващ „интензивен букет“, който споменаваш не е ли малко съмнителен? в смисъл, не означава ли, че нещо има добавени аромати в последствие?

    1. fresh cuts of life Автор

      Според мен не. Когато добавят аромати, обикновено те са много интензивни (често откровено химически) в първите 10 мин. И после няма никой. Тук не беше така. Ароматите са силни, но не плодови и ги имаше и на следващия ден. Дори бяха по-развити и отчетливи. Едно „обработено“ с допълнителни аромати вино, на други ден е абсолютно умряло. Пила съм и такива, де 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s