It’s whisky time!


От Милко Стоянов

Темата за „майсторлъка“ или казано по-модерно, за компетентността, заема обширно място в книгата на нашенската народопсихология. Българският архетип априорно знае всичко и разбира от всичко. От политика, от коли, от футбол. От кулинария и алкохол. От бизнес. От секс. И, разбира се, от маркетинг и реклама.

whiskeyНо сега се обръщам към една друга категория хора – тези с отворен ум и блясък в очите. Хората, за които новите усещания са търсени, вълнуващи и спонтанни, а сетивата им имат природно вградена опция за „фина настройка“. Които имат вкус и стил, и не мерят изтънченото изживяване в левове и стотинки.

Нали още ви има? Нали сте тук? Нали ще вдигнем чаши с по едно Slàinte mhath?

 1, 2… 3!

whiskey tastingКогато една хубава идея докаже жизнеността и популярността си, тя може да се превърне в традиция. А щом един фестивал стане традиция – той трябва да се развива. Точно това прави и любимият ми WHISKEY FEST – от година на година по-мащабен, по-пищен, по-богат и като селекция, и като специални гости.  Дебютът през 2012 г. във Военния клуб беше успех, през 2013 г. имаше осезаем „ъпгрейд“, а сега – с третото издание – вече имаме 22 щанда, дълъг списък с дегустации и класове и над 200 уиски вкуса,  от знайни и незнайни дестилерии, включително от Тайланд!

Обещаваме тържествено – отново тук, в най-популярния блог за алкохолни напитки – да ви споделим искрени, неподправени и… безспорно вдъхновени от градуса на погълнатото уиски впечатления от фестивала. Но сега искаме да хвърлим бърз поглед върху „каймака“ на програмата – елитните класове, в които всеки уиски ентусиаст може да направи крачката от обикновен „конесьор“ към майстор в разпознаването, оценката и… разбира се – изпиването на природния дар с цвят на течно злато.

Master of Whisky – това звучи гордо

whiskey barelsВинаги съм си мислил, че да си световен „посланик“ на даден уиски бранд е толкова хубава работа, че е почти нереална… Обикаляш планетата, сееш лъчите на уиски културата и ръкополагаш интелигентни, приятни хора (защото всички ние сме такива – бел. авт.) в религията на ценителя. Е, съдбата ме размина с този шанс, но сега поне мога да попивам знания и уиски мъдрост от други хора, които са били благословени с този dream job.

И така – какво можем да научим от „учебната програма“ на тазгодишния уиски-университет за напреднали?

whiskey-tasting-400x267Дори краткият обзор на уебсайта показва, че тази година организаторите на WHISKEY SOFIA FEST  наистина са надминали себе си! Те са осигурили повече от 10 топ лектори с международен опит и авторитет, които идват в София с благородната мисия – да образоват сетивата ни за елитната напитка в цели 16 МАЙСТОРСКИ КЛАСА! Да, едва ли ще успеете да посетите всички от тях, но… дайте най-доброто от себе и си запазете отрано едно от ограничените места за поне няколко класа. Оставете да ви води интереса и любопитството към самите брандове или се отдайте на вдъхновението, което лъха от заглавия като American Beauty, Love For a Lifetime или The Art of Japanese Whisky. От луксозните лейбъли на Johhnie, през вкусовете на Айла, самурайските шедьоври и хайлендърските митове на Chivas до ирландските легенди и опушените малцове – този колеж на вкусовете и ароматите ще ви направи професор на доброто настроение, декан на блаженството и ректор на удоволствието от живота.

Уверявам ви, че това ще са едни от най-добре похарчените пари за алкохол в живота ви.

WHISKEY FEST SOFIA 2014 (31 октомври – 2 ноември)

МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ – МАРКИ

„BOWMORE – THE TASTE OF ISLAY“

„CHIVAS – HIGHLANDERS“

„CRAFTING THE DALMORE – THE WONDER OF WOOD“

„CUTTY SARK“

„DIAGEO MALTS“

„FAMOUS BLENDING SESSION – MAKE YOUR OWN BLEND“

„FOUR ROSES – AMERICAN BEAUTY“

„FRIENDS OF LAPHROAIG – LOVE FOR A LIFETIME“

„GLENLIVET – THE MALT THAT STARTED IT ALL“

„HIGHLAND PARK“

„JAMESON – IRISH LEGENDS“

„JIM BEAM – COME AS A FRIEND, LEAVE AS FAMILY“

„JOHNNIE WALKER“

„PEATED MALTS OF DISTINCTION“

„THE ART OF JAPANESE WHISKY“

„THE JOY OF MACALLAN“

Advertisements

One thought on “It’s whisky time!

  1. Pingback: Азиатска инвазия | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s