Маринати с вино


Много отдавна исках да напиша този пост. Ето го и него – основни принципи на маринатите с вино. Обикновено те са смес от мазнина, киселина и подправки. Имат за цел да направят месото по-меко, също и по-ароматно. Ето, някои прости насоки.

Основни съставки:

cooking wines 1Нещо кисело – основната им роля е да направят месото по-крехко.  Могат да са червено или бяло вино, различни видове оцет, сок от лимон или портокал,  горчица, olive-oil-butterдоматено пюре, сос Уорчестър.

Нещо мазно – зехтин, олио, сусамово олио, може дори да опитате с фъстъчено масло и всичко, което въображението ви подскаже. Само трябва да съобразите, че всяка мазнина има различна темперетура на горене.

sweetНещо сладко – мед, захар, агаве, кафява захар. Подчертава останалите вкусове.

Подправки – ч. пипер и сол са само базата, към е добре да добавите нещо от този списък: кимион, лютив червен пипер, или сладък червен пипер, чесън, лук, кориандър (семена), карамфил, бахар, къри паста, индийско орехче, канела, и каквото още се сетите. Много от тези подправки са по-добре разтворими в мазнина или алкохол. Затова добавяйки алкохол и мазнина към маринатата си ще извлечете по-силни аромати и месото ще ги поеме по-добре.

spycesЗелени подправки – точно те придават характер на вашето ястие: розмарин, риган, мента, салвия, мащерка, магданоз, кориандър (пресен), целина, моркови… такива неща, няма да ги изброявам всичките.

herbsКак да ги комбинираме? Обмислете какво месо или друг продукт ще мариновате. Също ако ще го поднасяте с вино, съобразете го и със стила на виното. Познавам хора, които държат да мариноват с точно същото вино, с което ще комбинират храната. Според мен не е необходимо. Но все пак, е добре да е в същия стил.mixing marinade 1От кое по колко? Най-общо съотношенията изглеждат така:

Мазнина ¼ – ½ ч. чаша

Вино ½ – 1 ч. чаша

Зелени подправки ½  – 2 ч. л.

Подправки ½  – 2 ч. л.

Ако искате по-плътен и концентриран вкус, добавете сос Уорчестър, горчица или любимия ви вид оцет. Виното ще ви даде добра база за аромати и омекотяване на месото, но не е нужно да оставате само с това.

sand clockКолко дълго?

Цяло пиле – 4 + часа

Телешки стек 2 до 4 часа

Свински, агнешки пържоли 2 до 4 часа

Пилешки гърди или бутчета 2+ часа

Тофу 1 до 2 часа

Риба 30 минути

Ето моите любими маринати:

За червено месо:

1 ч. чаша червено вино, ½ ч. чаша зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, лимонов сок (не половин лимон), 5 скилидки чесън (намачкани), 2-3 стръкчета розмарин.

За пиле в Средиземноморски стил:

1 ч. чаша бяло вино, 1 глава лук на тънки кръгчета, 1 ч. л. мащерка, 1 дафинов лист, 2 скилидки чесън, ½  ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер.

В азиатски стил:

½ ч. чаша бяло вино, ¼ ч. чаша соев сос, 2 с.л. сусамово олио, 2 ч. л. кафява захар, 3 с. л. обелен и тънко нарязан пресен джинджифил, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. черен пипер. Тази марината е използвана тук.

А, кои са маринатите, които вие ползвате най-често?

Източници: winefolly.com, epicourios.com, собствен опит🙂

3 thoughts on “Маринати с вино

  1. Гергана Лазарова

    Май най-често мариновам с червено вино, соев сос, черен пипер, сол… Сигурно е скучно, ама пък се получава вкусно после месцето.🙂
    Поздрави, Мими!

      1. Гергана Лазарова

        Ами, Мими, най-простичкото и бързо нещо е да си направиш така една свиснка пържола с вкусна гарнитура по избор. Гарантирам, че ще ти е вкусно.🙂 Иначе може много да се експериментира.😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s