Whiskеy Fest Sofia 2014 – впечатления и емоции


Не е лесно да си любител на уискито. Прекарахме три дни на Whiskey Fest Sofia в опитване на любимата напитка, срещи със стари и нови приятели и бяхме в един по-добър свят с хора споделящи страстта ни. А сега, трябва да се престорим, че нищо не се е случило и да се върнем в офиса и към таблиците и справките. Затова пък има този блог, където да споделя какво открих и да продължа да срещам хора, с които имаме общи мании.

Организацията – много добра, беше много ясно, кое къде е, кога ще бъдат майстойските класове и т.н.

Локацията – Парадайз център за мен поне, е доста отдалечен, но пък компенсира с безплатните (и налични) места за паркиране и голямата площ.

Атмосферата – не ми се искаше да свършва, честно. Интелигентна, заинтересувана публика, възпитани хора и всички на едно място. Това не се случва чак толкова често. За съжаление.

Дебатите – тримата представители от САЩ (Фред Ноу), Шотландия (Том Джоунс) и  Ирландия (Джон Кашман), с много хумор и закачки изтъкваха предимствата на своите продукти и „недостатъците“ на конкурентите си. Изглеждаше, че искрено се забавляват и предадоха това усещане и на нас.

whisky master classМайсторските класове – още по-интересни от миналата година, с бонус много добри лектори. Тодор Ангелов, който води The Art of Japanese Whisky обеща да ни размаже. Е, обещанието си е обещание. Размаза ни 🙂

Taiwan whisky kalavan solist, тайванско уискиУискитата – за мен тази година акцент бяха тези от далечния изток. Колкото и да ми беше трудно да си представя, че в Япония или Тайван могат да произведат уиски достатъчно добро, че да се нареди редом с шотландските или ирландските, те опровергаха всичките ми съмнения. Могат и още как.

Kavalan, Тайван – сингъл малц. Опитах Solist отлежавало в шери бъчви. Всяка глътка от това нещо отвява главата. Мощен и екзотичен аромат, комбинация от кокос, сушени червени череши, ядки, ванилия и дори шоколад. На вкус е много богато, доста плътно, почти кремообразно.

ръжено уиски bulleitНещо интересно Bulleit – забелязах ги още миналата година, но сега с тяхното ръжено уиски Bulleit Rye, окончателно ме спечелиха. Уискито има изявена пикантност заради ръжта, но също и мед и ванилия. За разлика от миналата година не го предлагаха с люти чушки, а ръжени курабийки. Наистина му отива. Дълъг и мек финал.

Японските уискита, които са моите открития тази година. Ето ги и самураите от Suntory. Yamazaki – едномалцово уиски, направено е от чисти и натуралниyamazaki, японско уиски съставки, интересното при него е, че са ползвани само японски бъчви. Три вида – от Сънтори оригинални винени, бъчви от шери, но японско Ямазаки шери и Мизунара, това са японски бъчви от местен дъб. Резултатът е плодов аромат с пикантни нотки и гладък и дълъг финал с ванилия и канела.

The Hakushu – ако, като мен сте си мислели, че само шотландци могат да направят опушено уиски, то в грешка сте. Нотките на пушения бекон ще ви изненадат, но са последвани от „традиционни“ аромати на бяла круша и ванилия. Много интересно и елегантно уиски.

Ако първите два са самураите, то Hibiki е гейшата. Много богат, но също и фин аромат на праскови, круши и сливи. Отлежавало е в бъчви от традиционния японски ликьор от сливи. Вкусът е нежен и продължителен. Ароматите няма да избухнат под носа ви, ще си накара да ги търсите и да го изследвате.. Като концепция много ми напомня на азиатските парфюми три молекули елегантност, две молекули аромат. Най-интригуващото уиски, което открих.

hudson whisky, hudson bourbon, ръжено уиски hudsonЕдна истинска находка Hudson – няма как да не забележите тези малки бебчета. Предлагат се в малки бутилки от по 350 ml., а всяка бутилка е запечатана с восък и номерирана ръчно.  Hudson Four Grain Bourbon е направен от ръж, царевица, пшеница и малцов ечемик. Обединява мекотата и сладостта на царевицата, пиперливите нотки на ръжта, мекотата на пшеницата и богатите аромати на малцовия ечемик. Моят любимец е Hudson Manhattan Rye – дискретно опушен и наистина ръжта се усеща, мирише на ръжено хлебче. Но не само. Ароматите са богати и дълбоки – карамфил, канела, сушени плодове и …коледен сладкиш.macallan bury

И една кратка забежка към нещо по-познати и традиционно. Просто не можах да подмина Macallan. Все пак самият Джеймс Бонд го пие и то в тежките си моменти. А което е добро за Джеймс Бонд, е достатъчно добро е и за мен. Опитах Macallan Ruby. Какво да ви кажа, перфектно. Много хармоничен аромат и вкус – червени плодове, канела и малко джинджър. Разбира ги нещата г-н Бонд.

По-младите самураи от дестилерията Nikka. Nikka All Malt – тропически плодове, японско уиски nikkaпраскова, банан, карамел и ванилия интересно и интригуващо. Nikka from the Barrel се осмелява да завие в съвсем друга посока и предлага отчетливи дървесни нотки, канела, карамфил и дълъг пиперен финал. Уиски със свой собствен стил. Вече казвам само Kanpai! (Наздраве на японски).

Но какво е уиски фест, ако нямаш солидна мъжка компания и гледна точка. Затова, съвсем скоро очаквайте и мъжката гледна точка към тази любима напитка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.