DiVino.Taste 2014 е зад нас


divino taste, българско виноDiVino.Taste 2014 е зад нас. Честно казано имаше момент, когато не ми се искаше да свършва. Колкото и да ви обяснявам каква е била атмосферата и колко хубави и интересни вина съм открила, ако не сте били там да го преживеете, няма да ви убедя. А атмосферата беше наистина забележителна и по един много приятен начин празнична. Повечето производители лично представяха вината си и самоотвержено отговаряха на всякакви въпроси.

българско вино, български производители на вино

Организацията

С ръка на сърцето мога да кажа, че това беше най-доброто издание на DiVino.Taste до сега. И с най-добрата организация също. Като започнем от забавните стикери, който ни посрещаха още на входа на НДК и ни водеха до залата, както и самата зала 3 – този път достатъчно голяма, нямаше бутане и изпотени хора. Докато пиеш и се наслаждаваш, организацията на събитието е последното нещо което ще ти мине през ума, но нямаше как да не забележа усилията на екипа. Резултатът: винаги имаше чисти чаши и огромни количества лед, за да могат производителите да ни представят вината си в най-добрата им светлина.  И нещо любопитно за трите дни на DiVino.Taste са били измити 45 000 чаши. Започвам да си давам сметка какъв гигантски труд стои зад това събитие.

организация, българско вино

Съпътстващите събития

Едно най-хубавите страни е, че изложението е подкрепено и със сериозна програма от лекции и майсторски класове. Много благодаря на Емил Коралов за поканата му за петъчната вечеря с Даниеле Чернили, да самият Doctor Wine. Или както той ме поправи „Simply the Doc”. Имах удоволствието да си поговоря лично с него и това беше една от най-вдъхновяващите срещи в живота ми. Не е шега работа да стиснеш ръката на един от хората, от които си се учил. Даниеле Чернили е философ по образование, но заради любовта си към виното напуска това поприще и основава сайта www.doctorwine.it, превръщайки го в един от най-значимите винени издания в света.

оранжево вина, български винаИмах възможност да присъствам и на най-интересния за мен майсторски клас – Код Оранжево, воден от Яна Петкова. Нова вселена се разкри пред мен. Честно. Няма да пиша подробно по темата, все още не се чувствам подготвена, съвсем накратко – биодинамичните вина, не са някаква прищявка или краткотрайна мода, те са продукт на философия и на начин на живот. Базират се на принципите на антропософията и биодинамичното земеделие. Сложна материя, но беше онагледена от дегустация на много сериозни вина, за да можем да разберем резултата от прилагането на тези принципи. Имахме щастието да опитаме вина, които преминават отвъд. Отвъд мода, възприятия, идеи и концепции. Голямата ми радост беше, че имаше и две български вина в тази селекция Боровица, Great Terroirs Orange garden 2013 и Дамяница, Руен, Experimental label, jars fermented 2013.

Малко факти

Ако още не съм ви убедила да дойдете на следващото  DiVino.Taste, ето и малко интересни факти:

Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste

Над 60 изби се събраха под един покрив и представиха най-доброто от вината си.

45 000 измити чаши.

1700 кг лед за охлаждане.

А виното? То заслужава отделна статия.

Advertisements

One thought on “DiVino.Taste 2014 е зад нас

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s