DiVino.Taste 2014 – виното


българско виноНай-накрая стигам и до главната тема в DiVino.Taste – виното. Нямам претенции да съм специалист, но няколко неща ми направиха много приятно впечатление.

Българската връзка – не успях да опитам вината на всички представени изби, но две трети от тези които опитах, представяха в портфолиото си български сорт. Тамянка, Димят, Руен, Мелник 55 са сортове трайно настанили се на българския винен пейзаж и тепърва чакаме най-доброто от тях.

Дъбът лекичко отстъпва – всички знаем българските винари обичат дъба. Ползват го и понякога…е, виждали сме много надъбени вина, в които почти нищо друго не се усеща. Тази година опитах, много красиви, свежи вина, без никакъв контакт с дъб. Е, имаше и някои от старите дъбови динозаври, но …трябва да има разнообразие, нали?

Добри сделки под 20 лв. – дали е защото аз се научих да търся добрите вина на най-неочаквани места, или наистина има такава тенденция. Не знам. Открих изненадващо много добри и стилово разнообразни вина и всички те под 20 лв. и дори по-надолу.  Страхотно.

Български дъб – както знаете във винения свят има два вида дъб френски и американски. Вече не е така. Chateau de Val отдавна го ползва , но тази година, забелязах, че все повече изби се осмеляват да експериментират с български дъб и резултатите са повече от обнадеждаващи.

Смели експерименти – вино от ферментатор във формата на яйце, вино ферментирало в делва, оранжево вино … всичко това не се случва някъде далеч от нас, осъществено от напредничави и смели винари. Случва се тук и сега в България. А напредничавите и смелите винари са българи. Хора, продължавайте, вашите вина преминават границите, предизвикват ни и ни карат да …, ами да, карат ни да пием още повече вино. Така че, много моля продължавайте!

Ето и някои от вината, които ме впечатлиха:

Chateau Burgozone Chardonnay 2013 – Свежо и минерално шардоне, мирише на Дунав. Обясниха ми, че лозята им са с камениста почва с лоьс, това е високо порьозна среда, която позволява на корените на лозата да достигнат до голяма дълбочина – 12 – 15 м. На това се дължи и този изразен минерален характер на техните вина.

Chateau de Val Cuvee Trophy Reserve 2013, совиньон блан, шардоне и ризлинг. Както винаги – абсолютна изненада – комплексно вино, пак е свежо и с доста минерали, но след това ще откриете и доста други неща. Вино с дълбочина.

Chateau de Val Cuvee Grand Claret Reserve 2011 е чудно вино, ако го намерите в магазина не го отминавайте. Силно мускулесто вино, с аромати на тъмна череша, кожа, шоколад. Опитомени танини…няма да ви разказвам повече, ще откриете всичко сами.

Gulbanis Wine – забелязах ги още на Балканския винен форум и сега се възползвах от възможността да опитам вината им по-подробно.

Gulbanis Wine Chardonnay 2014 – новата реколта шардоне, очарователно и свежо, без никакъв контакт с дъб.

Gulbanis Wine Cabernet Franc 2012 – реколтата от 2011 спечели сребърен медал от Decanter Word Wine Awards (2013), това което опитах от 2012 не пада по-долу. Благородно и самоуверено вино, сякаш казва „ако искаш ме пий, ако искаш недей, аз знам кой съм“.

Maryan Winery

Maryan Kera Tamara Chardonnay 2013 – това шардоне е в противоположната стилистика – отлежавало е 6 месеца в български дъб.  Контактът с дъба, обаче е елегантен и добре премерен, ползвани са бъчви второ и трето зареждане, точно с тази цел. Великолепен и сложен нос – ванилия, карамел, кайсия и някакъв нежен зелен нюанс, който не мога да определя.

Maryan Queen Elena Cuvee 2012 – Има средно плътно тяло, с много интензивни аромати на евкалипт, сини сливи, касис.

Maryan Reserve 2012 – не подминавайте това вино – след 24 месеца отлежаване в дъб се е получило отлично вино с все още мощни аромати на плодове, масло и сладки подправки.

Minkov Brothers

Le Photographe Rheinriesling 2011 – фин, елегантен и сортов ризлинг. И на много добра цена.

Le Photographe Pinot Noir 2011 – гладко, фино, копринено тяло. Без да е нещо изключително, този ароматен Пино Ноар на цена от 14, 40 лв. се оказа с най-доброто съотношение качество/цена.

Tohun Winery – е морска изба, лозята и са в землището на Поморие. Всъщност работят с изцяло собствени лозя.

Tohun Greus Chardonnay 2012 – е фино и свежо, морско вино. Ароматите са праскова, круша, лайм, които се пренасят и във вкуса. Липсваше ми само морската храна.

Tohun Sauvignon Blanc 2013 – зелен лайм, грейпфрут, билки, сортов совиньон блан с подчертана свежест, но без да залита към стила Н. Зеландия.

Sopot Winery – много се зарадвах да открия чаровните вина на тази изба. Вината им са буйни младежи, точно като хората, които ги правят. Използват български дъб, което ми се видя много интересно.

Sopot Cabernet Sauvignon Limited Edition 2013 – червени плодове, месо, лека опушеност. Много съм любопитна в какво ще се превърне.

Sopot Syrah 2014 без дъб– чаровен буен тинейджър.

Eolis още миналата година ме впечатлиха с изисканите си вина. Те са малък семеен проект, разположени са близо до гр. Любимец. Правят ограничени серии и то само с отгледаното от тях грозде.

Eolis Viognier 2013 – красиво и вдъхновяващо вино. Използван е френски дъб. Средно плътно тяло, бели плодове и финал с … пикантни подправки. Интересно.

Better Half Garage Wines е бутикова изба на Николай Далаков и е  проект, в който Алекс Велянов участва като консултант. Просто нямаше как да не се спра за дълго на техния щанд.

Betterhalf Rosetto 2013 – бях на път да пропусна това вино, но Алекс Велянов силно се възмути (шегичка). Така че, не посмях да откажа. Щом Алекс казва, ще пия, какво да се прави 🙂 – и слава богу, защото се оказа истинска находка. На фона на розетата с ягодки и малинки, които преобладават, това е бледо, източено и свежо, аромати с лайм, билки, такива работи. Истински стил Прованс.

Betterhalf one red, Grenache, Murvedre, Syrah – класически Рона бленд – евкалипт, черни плодове, какао. Тялото е гъвкаво и сочно с дълъг послевкус.

Betterhalf PARADISE, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot – А това е Бордо бленд. От двете червени на Betterhalf това е по-финото и елегантното. Обаче в същото време е и мъжкарско. Силата е в него.

Four Friends Winery

Zitara Cabernet Franc – кадифен и благороден, верен на сорта, но все пак със собствен почерк. Едно от вината, които ще се пият редовно тази зима.

Rossidi

Rossidi Chardonnay Egg Fermented 2013 – това шардоне е ферментирало в бетонен съд с формата на яйце. Това се е отразило по прекрасен начин на виното. Получило се е меко и обло вино със свежи аромати на портокалова кора, ябълка. Няма да ви сугестирам повече, но това е едно от вината, които си заслужава да се опитат.

Другите вина, които ме впечатлиха от тази изба са елегантното Rossidi Pinot Noir 2012 и Rossidi Syrah 2012, която ме изненада ароматите си на мускус, месо, разбира се и черни плодове, кожа и подправки. Интересен прочит на този сорт.

За Ivo Varbanov, знаех, че прави щедри и мощни червени вина и може би затова съм очарована от неговата Tamyanka & Viognier 2013 свежа ефирна и лека.

Damianitza

Volcano Viognier 2013 – едно от любимите ми летни вина, така че не го подминах и тук.

Ruen 2013 – ферментирало в делви –променя представите ми за вино, за пръв път се сблъсквам с тази концепция. Вино, което преминава отвъд…

Kapatovo

Kapatovo Syrah, Petit Verdot, Marselan, Primitivo 2013 – експлозия в носа със сочни черни плодове, карамел и шоколад. Бомбастично вино само за 17 лв.

Advertisements

6 thoughts on “DiVino.Taste 2014 – виното

 1. Антоанета Стоянова

  Знаете ли защо се образуват т.н. „сълзи на виното, непосредствено след завъртането на чашата !?!

  Тъй като алкохолът е по-летлив от водата, по повърхността на виното и по стените на чашата се образува тънък слой от по-водниста течност.
  Колкото по-високо е алкохолното съдържание – толкова повече сълзи се образуват.

 2. Веселин Рашев

  Здравейте. Ще уточня някои подробности за дъба, за да не си вадим погрешни изводи. Американският дъб е от вид Quercus Alba. Той не вирее в България и Франция. Френският дъб е от вид Quercus Petraea. Той е родственик на нашия благун – Quercus Freitas. И Quercus Petraea и Quercus Freitas се използват в България. Химичният състав на изброените видове дъб е сходен (с едно изключение – в американския дъб се съдържа ароматично вещество, наподобяващо аромати на уиски, което е около 10 пъти в повече, отколкото в другите). Т.е. при еднаква обработка на суровината, няма да има съществени отклонения в качеството и във влиянието си върху виното. И тук идва основната разлика между френските, американски и българските производители, а именно периодът на естествено сушене на суровината и методите на изпичане. Повечето български производители не обръщат достатъчно внимание на тези два определящи качеството на бъчвата фактори. А френските им колеги имат вековни традиции и модерни технологии в тези направления. За радост има някои наши производители, които се стараят да предлагат качествен продукт.

  1. fresh cuts of life Автор

   Невероятно подробно обяснение. Много благодаря!
   Много от избите, с които говорих на DiVino споделят Вашите опасения за производителите на български дъбови бъчви относно сушенето, изпичането и дори времето на отсичане на дърветата. За съжаление такава е реалността.

 3. Pingback: DiVino.Taste 2014 е зад нас | Fresh Cuts of Life

 4. Pingback: Съветът на доктор Вино | Fresh Cuts of Life

 5. Pingback: Изкусителите – Вионие 2012 и 2013, Еолис | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s