Дегустацията на Negociant – Южна Африка срещу Нова Зеландия


дегустация, вино, Негосиант

Хубавото на дегустациите е, че винаги намираш приятели и познати, с които споделяш общата страст към виното. Така де, къде другаде извън такива събития ще можеш да водиш дълъг и задълбочен разговор за …танини. Или за влиянието на температурата върху киселините във виното. А, дегустациите на Negociant са още по-хубави, винаги прерастват в едно приятелско и неформално винено парти. Този път дегустацията беше организирана като сравнение Южна Африка – Нова Зеландия. Не успяхме да шенин блан, вино, южна африкаизлъчим победител, но пък този подход предизвика оживени дискусии. Ето и някои от вината, които ни впечатлиха:

Jordan Winery, Южна Африка, Chenin Blanc 2013

Едно от новите попълнения в портфолиото на Negociant. Цитрус, праскови, и деликатни подправки от дъба. Този шенин комбинира плодовоста и свежестта на новия свят с елегантността на стария. А и с това име….Намислихте ли си подаръка за Йордановден?

Saint Clair, Н. Зеландия, Premium range Sauvignon Blanc 2014

saint clair premiumТук положението става много сериозно. Совиньон блан и Нова Зеландия традиционно много се обичат. А пък тази винарна е една от най-добрите. Този Совиньон е от Примиум серията и не срещнах човек на дегустацията, който да не го хареса. Минерален и тревист, но също и с доста плодови аромати – личи, грейпфрут. Заоблено и копринено тяло, и дълъг, ама наистина дълъг послевкус. Красиво вино.

Saint Clair, Н. Зеландия, Pinot Noir Vicar’s Choice 2013

Пино от точно този производител, тази година влезе в топ 100 вина класацията на Wine Spectator. За не напълно изкушените от виното – това е винената библия! Целият винен свят се тресе, когато обявяват вината. Даже тази година има цели две вина от Балканския полуостров. Да се надяваме ли, че догодина и българско вино ще влезе в заветната стотица? Да се върнем на това великолепно вино. Има свежо и гъвкаво тяло. Аромати на малини, дискретни минерали, сушена билки, череши, и дори нещо като печена чушка. Това вино те кара да отпиваш още и още…е, ние не се съпротивлявахме 🙂

pinotage, the bean, пинотаж, След такова силно представяне не Н. Зеландия се връщаме към Южна Африка и продължаваме с:

The Bean Coffee, Pinotage, Mooiplaas, 2014

И друг път съм писала за това вино. Не крия, че ми е любимо. Реколта 2014 е дори още по-добра от предишната.

Merry Widow Shiraz, Post House Wines, Stellenbosch, 2012

Философията на избата е да се намесва възможно най-малко в процеса на правене на виното. Те използват спонтанна ферментация. Т.е. чакат ферментацията за започне сама, по напълно естествен начин. Смело решение, защото се оставяш сто процента в ръцете на природата. Получило се е темпераментно вино с тъмен и непрогледен цвят. Има интересни нотки на нещо като мастило, но обонянието ми бързо е пометено от малини, боровинки, сладки подправки, какао. Истинска лудница. Тялото е плътно и много  добър Luddite, шираз, Южна Африкабаланс на киселини и танини. Това му придава гъвкавост и елегантност.

Luddite Wines, Shiraz, Южна Африка, 2008

Трябва да предупредя, че пиенето на това вино предизвиква чисто декадентско удоволствие. Има сърцевина на червени и черни плодове, като истинска сира, но и много повече – мента, мускус, подправки. Въпреки тези животински тонове, виното е балансирано, с обуздани танини. Всичките му елементи са впрегнати, за да доставят удоволствие. Истинска тупалка за ценители.

Advertisements

One thought on “Дегустацията на Negociant – Южна Африка срещу Нова Зеландия

  1. Pingback: Лудостта на Liddite – шираз от Южна Африка | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.