Много лошо вино


Ако си мислите, че животът ми е преизпълнен с хубави вина и прекрасни моменти…е, не винаги е точно така. Както на всеки друг и на мен ми се случва да се сблъсквам с някое, ама много лошо вино. Реших, че е честно да пиша и за такива вина. Само този път ще си позволя, да не споделя името на виното и на избата. Не искам да ви настройвам негативно, тази изба по принцип се справя добре.

совиньон блан, котешка урина

Дори цветята на масата се спаружиха от този „аромат“

Виното ми беше препоръчано от сервитьорката в известен ресторант. И него няма да го споделя, и те по принцип се справят добре. „Български совиньон блан, отлежал в бъчви“ – така ми беше представено. Да си призная, стана ми подозрително. Совиньон блан и дъб е много трудна и противоречива връзка. Понякога стават прекрасни неща, но друг път… както и да е, любопитна съм и реших да рискувам.

От този сорт стават прекрасни и много ароматни вина със изявена свежест (това значи солидна киселиност). Ароматите им обикновено се описват с асоциации с трева, лимон, цариградско грозде, грейпфрут, маракуя и дори котки. Защо пък котки? В някои вина от този сорт наистина се появят нотки на котешка урина. Но много рядко, някой иска в описанието на виното, в което е вложил много труд и усилия да пише такова нещо. Затова добавят просто котки 🙂 Повече за тези аромати, които се дължат на съединенията тиоли и как се образуват, може да научите тук.

В това вино има много котки. Просто удря в носа. Който има котка и не и сменял тоалетната две седмици, ще ме разбере веднага. Котешка урина, като по учебник за ветеринари. Лимон, трева, цариградско грозде? Няма такива неща. Следващият аромат е дъбов. Но нещо като стара дъска. Съжалявам, но това е положението. Нито следа от елегантността и свежестта на този сорт. И защо се налага да се намесва и дъб в цялата работа. Според мен, нещо ужасно се е прецакало по време на ферментацията и са се опитали да маскират котешката урина, оставяйки виното да отлежава в бъчви. Е, знам ли, може пък и да се е подобрило. Знаете ли, да опитваш лошо вино е точно толкова интересно, колкото и да опитваш хубаво. Но не е така приятно.

Спирам до тук, защото обичам да пиша за хубави вина. Написах този пост, защото имам много приятели, които опитвайки такива вина се обезсърчават и си мислят, че виното е просто гадна напитка. А, не е така. Светът е пълен с прекрасни, вълнуващи вина, които ни откриват нови хоризонти. Трябва само, да не се страхуваме да опитваме.

Advertisements

4 thoughts on “Много лошо вино

 1. Dani

  Питам се какъв е смисъла да не се споменава избата и виното?
  Всички попадаме на такива вина.
  И как да се предпазим?
  Да, коректно е да не се споменава, но …

  1. fresh cuts of life Автор

   Защото избата прави добри вина и не искам да повлиявам негативно. Все пак това беше вино на чаша в ресторант, много различно от вината им в бутилки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.