Вино ферментирало в делви


Руен в делви, 2013, Дамяница, 14%, 18 лв. от Casavino

руен, дамяница, делвиМного интересно вино, на което просто не можах да устоя. Открих го на DiVino.Taste 2014. Интересно е, защото е ферментирало в 270 литрови глинени делви, изработени специално за целта. Амфори за ферментиране на вино са се ползвали от антични времена. Формата им е близка до тази на яйцето, а то е съвършения съд за ферментация на вино. Защо? Повече подробности има тук. Съдовете на Дамяница са вдъхновени точно от тези амфори. За направата им е позван методът, същият като отпреди повече от 2000 г. – ръчно омесване на глината, съхнене на делвата за около два месеца при атмосферни условия и след това бавно изпичане. Глината има свойството да пропуска достатъчно количество кислород, за да поддържа ферментацията и развитието на виното. Маниашко, нали? Има и такива винари в България.  Заинтригувах ли ви? На всичкото отгоре от Дамяница избират сорт Руен. Това е доста рядък сорт и освен това чисто български – кръстоска между Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон. А сега виното…

Цвят: Тъмен, непрогледен, виолетов, с блед ръб.

Аромат: Наистина се усеща глина, много приятен аромат на земя, прясно омесена глина. Напомня ми на часовете по изобразително изкуство, когато се преструвахме че правим скулптори и се замеряхме с топчета глина. Леки животински нотки, мускус. Има и още. Черни горски плодове, боровинки, сладък корен.

аромати, делви, руен, дамяница

Вкус: Гъвкаво с чудесна свежест, и сочно. Дълъг плодов послевкус.

На масата: Една много проста и семпла рецепта от моето детство – кашкавал на фурна. Списание Меню ме подсети за нея. Ето я – 400 гр. твърд, едро настърган кашкавал, 4 яйца, 2 кашкавал на фурналъжици брашно и 300 мл. прясно мляко се смесват. Изсипват се в намазана с масло тавичка, или в малки формички и се запичат 20 мин. на 180 градуса. Лесно и вкусно.

Заслужава ли си? Този своенравен сорт е бил лекичко опитомен и се е получило грациозно и оригинално вино. Оригинално? Да. По един деликатен начин, то разширява границите ни и променя представите ни за това, как се прави и как трябва да изглежда виното.

3 thoughts on “Вино ферментирало в делви

  1. Гергана Лазарова

    Това и аз бих го опитала, определено ми погъделичка любопитството, Мими.🙂
    Ама какви неща само правят хората, а? Ех, че вдъхновяващо!
    И ти да си все така вдъхновена, за да ни разказваш за преживяванията си.🙂
    Прегръдки!

  2. Pingback: ReDark 2009 – балканската жилка | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s