Книги за виното


knigi za vinoto

Едно от най-хубавите неща на дългите почивни дни е, че мога да наваксам с четенето. Моите книги няма как да не са за вино. Споделям с вас моя избор на книги за виното.

prikluchenia_po_pytja_na_vinotoПриключения по пътя на виното – Кърмит Линч. „…Ако вниквате в същността на всяко вино, което пиете, и го възприемате с отворено съзнание ви очаква магия…“ Още с този цитат ме зарази, Кърмит Линч наистина търси тази магия. Но докато я търси, критикува, разказва смешни истории и опитва хубави и лоши вина. И ги описва, и как само ги описва. Най-много му харесва, че не робува на предразсъдъци. Всъщност Кърмит е истинска табутрошачка.

katalog bylgarsko vinoКаталог на българското вино 2015 – Цвета Тановска, Катя Йончева. Сега е времето за подробен преглед и набелязване на вината, които ще се пият през 2015. Добрата новина е, че ще има много за опитване.

pytiat kam burgundiaПътят към Бургундия – Рей Уокър. Как един американец осъществява мечтата си да прави вино в Бъргундия. Без образование, без много опит, без много пари. Преодолява всички препятствия и наистина прави вино в Бургундия. Книгата свършва с първата му реколта, но това не е краят на историята му. То вече има собствена винарна Maison Ilan. Ако сте любопитни, от време на време пише и в блога си.

vineniat guruВиненият гуру – Мишел Ролан. Книгата е автобиография, ще намерите доста забавни истории, но и истини и признания за винарските му практики, както коментар за спорното му представяне във филма Мондовино. Една от най-интересните книги.

doctor wineРазказите и съветите на Doctor Wine – Даниеле Чернили. Книгата проследява развитието на италианското вино. Авторът се е срещал с италиански производители в продължение на 30 години и в книгата обобщава огромният си опит. Описва и как е създал системата за оценяване на вино „3 чаши“.

vinoto e za vsichkiВиното е за всички – Вили Гълъбова. Ако току що сте се заразили от винения вирус, тази книга ще ви въведе в света на виното, стъпка по стъпка с прост и достъпен език и без да ви напряга. Ако сте от напредналите, пак ще намерите доста полезни неща.

дегустацията, неда продановаДегустацията – Неда Проданова. Още една книга за това как да опознаем и разбираме виното. Неда е предоставила щедро и доста научна информация, така че и най-запалените ще има какво ново да научат. Както се вижда от снимката, моят екземпляр вече е доста протъркан.

hrani i napitki, fiona beketСъчетаване на храни с напитки – Фиона Бекет. За мен, в доста от случаите да реша кое вино с каква храна подхожда е като случаен изстрел в тъмното. Понякога комбинациите са сполучливи, а понякога не. Това е книжка, която помага много и дава доста оригинални и смели комбинации.

А кои са вашите книги?

3 коментара за “Книги за виното

  1. technobeast

    За мен много интересни бяха книгите на Caro Feely – Grape Expectations и Saving Our Skins. Една история за биодинамично винарство в Saussignac, France. За съжаление само на енглиш.

  2. Pingback: Стойте далеч от тази книга – „Виното, всичко което трябва да знаем за него“ | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.